Brand totalstoppar tåg för morgonpendlare

En brand i en byggnad nära tågspåren i Grillby, Enköping har ställt till det för tågtrafiken. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Brand (TT)

En brand i en byggnad med gasflaskor i Grillby har stoppat all tågtrafik mellan Stockholm och Västerås. Stoppet kan pågå minst till klockan 11, enligt en preliminär prognos.

SJ uppmanar morgonpendlarna att om möjligt avstå från att resa eller välja en annan väg.

Det var strax före midnatt som det larmades om en brand i en byggnad i Grillby i Enköpings kommun. Byggnaden står nära tågspåren och tågtrafiken stoppades då det finns risk för explosion.

– Det finns gasflaskor både inne och utanför byggnaden, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör på Räddningsregion Mitt, till Upsala Nya Tidning.

Klockan 6 på morgonen var branden helt släckt, men det finns fortfarande risk för explosion på grund av värmen och räddningstjänsten jobbar med nedkylning.

"Helt stopp"

Branden påverkar tågtrafiken på Mälarbanan under morgonen.

– Det är helt stopp i tågtrafiken mellan Västerås och Stockholm. Vi förbereder för att leda om trafik och det kommer att gå bussar till och från Enköping och Bålsta, säger Dan Olofsson, vid SJ:s presstjänst.

Samtidigt är det så pass många resenärer som reser från Västerås och Enköping en vardagsmorgon att alla platser inte kan ersättas med buss, enligt Dan Olofsson.

– Man får tyvärr räkna med att det kommer vara längre restider och väntan. Jag skulle rekommendera – om man kan – att inte resa i dag eller försöka resa en annan väg till Stockholm, via Eskilstuna eller Sala.

Enligt en ny prognos från Trafikverket kan tågtrafiken komma att återupptas tidigast vid klockan 11.

– Vi har fått besked om att räddningstjänsten ska lägga ut sprängmattor över de här gastuberna. Det är en preliminär prognos beroende på hur det arbetet går, säger Lii Hylander, presskommunikatör på Trafikverket.

Misstänkt mordbrand

Om det det blir ett mer långvarigt stopp kommer tågen på sträckan Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg köras via Eskilstuna i stället.

Ingen person har rapporterats skadad efter branden. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand men det finns ingen misstänkt.