S vill avskaffa danstillståndet

Tillståndsgiven dans i Kungsträdgården under Vattenfestivalen i Stockholm 1999. Bild: Joakim Eneroth/TT

Politik (TT)

Partierna i riksdagen har länge krävt det. Men nu vill även Socialdemokraterna avskaffa danstillståndet.

"Det finns frågor där vi är så bakåtsträvande så att både Jonas Sjöstedt och Ebba Busch skakar på huvudet kollektivt."

Texten återfinns i en motion från Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg. I helgen antogs motionen av partiets kongress som tog plats i samma stad. Partistyrelsen yrkade bifall.

Danstillståndet infördes 1956 efter en moralisk och het samhällsdebatt då dansbanor poppade upp lite varstans i landet. Det finns ännu kvar och innebär att till exempel en bar- eller restaurangägare behöver ett särskilt tillstånd för att människor ska få dansa.

Om gästerna skulle börja svänga om helt fritt måste dansen avbrytas, annars riskerar ägaren både böter och indraget serveringstillstånd.

Motioner om att avskaffa danstillståndet har kommit från alla olika partier förutom Socialdemokraterna. 2016 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att avskaffa danstillståndet. Det dröjde ett år innan S-regeringen tillsatte en utredning.

Utredningen presenterade sina slutsatser 2018 och slog fast att riskfri dans inte bör kräva tillstånd från polisen och att nya regler kunde vara på plats i maj 2019.

"Sedan dess har absolut ingenting hänt", skriver Göteborgsdistriktet i motionen.

Frågan är om det kommer röra på sig nu när S-kongressen också ställt sig bakom avskaffandet av ett "absurt" lagkrav med "sexuell moralisering med en måttstock från det konservativa 50-talet".

Niklas Svahn/TT