KOMPETENSUTVISNINGARNA

Trots mastersexamen och toppjobb – Said riskerar utvisning för någon annans fel

"Det är orättvist att vi ska behöva betala priset för något som någon annan har gjort, speciellt som min mamma har betalat tillbaka redan”, säger Said Keshavarzi om att han och hans familj riskerar att bli utvisade. Bild: Sören Andersson

Said Keshavarzi har levt halva sitt liv i Sverige. Han har skaffat sig en hög utbildning och ett toppjobb med en nyckelroll hos sin arbetsgivare. Men nu tycker Migrationsverket att han ska utvisas för ett fel som hans mammas tidigare sambo begick för tio år sedan. ”Helt bisarrt”, säger chefen Per Håkansson till TN.

Said Keshavarzi kom till Sverige som 14-åring tillsammans med sin mamma och sin syster.

Här har han levt drygt halva sitt liv och skaffat sig en utbildning.

– Jag har en kandidatexamen inom astronomi och en mastersexamen inom fysik, berättar han på perfekt svenska.

Det är i Sverige som Said Keshavarzi har sitt hem, sitt liv och sitt arbete. Men nu riskerar han att bli utvisad. Orsaken? Någon annans tio år gamla misstag.

– Vi flydde från Iran och sökte asyl i Sverige, säger Said Kehavarzi.

”Det är orättvist att vi ska behöva betala priset för något som någon annan har gjort.”

Han berättar att familjen fick avslag på ansökan, men tack vare att mamman hade jobb i Sverige fick hon arbetstillstånd. Men genom mammans sambo, som var EU-medborgare, fick också barnen uppehållsrätt. Och det är mammans före detta sambos misstag som ställer till det för hela familjen idag.

– Allt grundar sig i att min mors dåvarande sambo hade ansökt om och tagit emot bostadstillägg. Eftersom han var EU-medborgare fanns kravet att han inte ska belasta samhället på något sätt, men av någon anledning hade han ansökt om bostadstillägget, trots att min mamma hade jobbat hela tiden och vi hade tillräckligt med medel.

– Min mamma betalade tillbaka hela beloppet så fort hon fick reda på det här, säger Said Keshavarzi.

Vad tycker du om utvisningshotet?

– Det är orättvist att vi ska behöva betala priset för något som någon annan har gjort, speciellt som min mamma har betalat tillbaka redan.

Har en nyckelroll

Sedan tre år arbetar Said Keshavarzi som data scientist på All Out, som tillhör en koncern bestående av ett antal mindre bolag som på olika sätt arbetar med media. All Outs uppdrag är att hjälpa sina kunder att optimera sin affär och sin kommunikation.

På det lilla bolaget med bara åtta anställda har Said Keshavarzi en nyckelroll, berättar hans chef Per Håkansson.

– I vårt arbete ingår att visualisera källor och göra dem begripliga på olika sätt och det är det Said jobbar med, säger han och fortsätter.

”Said har både mediaförståelse, kundkunskap, teknisk kunskap och en väldig massa erfarenhet. Han har byggt upp en helt egen och unik kompetens”.

– Vi är ett litet team, vilket gör att alla spelare i det här teamet är väldigt duktiga på det som de håller på med. Det gör att en medarbetare som Said blir väldigt kritisk för mig som chef.

Blir svår att ersätta

Per Håkansson förklarar att Said Keshavarzi har en unik kombination av erfarenhet och kompetens, som gör att hans roll på just All Out skulle bli svår att ersätta om han tvingades lämna landet.

– Said har både mediaförståelse, kundkunskap, teknisk kunskap och en väldig massa erfarenhet. Han har byggt upp en helt egen och unik kompetens, som har visat sig vara otroligt gångbar för oss.

Han konstaterar att det i kompetenskrisens Sverige är ”fruktansvärt svårt” att rekrytera personer med Saids kompetens.

Vad skulle hända om han inte var kvar i organisationen?

– Det skulle innebära att vi tvingades pausa och bromsa ett antal projekt. Dessutom skulle vi behöva betala dyra pengar för att hitta konsulthjälp under tiden som vi rekryterar. Och så skulle vi behöva betala dyra pengar för en rekrytering.

– Det är en rejäl skiftnyckel i maskineriet. Det kommer att bli tufft, säger Per Håkansson.

”Jag blir så otroligt provocerad av hela den här processen. Jag tillbringar min fritid i hemvärnet för att försvara det här landet och så beter vi oss på det här sättet”, säger Said Keshavarzis chef Per Håkansson. Bild: Sören Andersson

Men är inte bara Said Keshavarzi själv som har ett jobb där det finns en stor kompetensbrist i Sverige. Även hans mamma har ett yrke som arbetsgivare skriker efter.

– Hon jobbar som kock på en förskola. Och innan dess jobbade hon i tio år som kock på en restaurang, säger Said Keshavarzi och berättar samtidigt att hans syster precis är klar med sin utbildning och har börjat söka jobb.

Blivit en ”reality check”

För Per Håkansson har Said Keshavarzis utvisningshot blivit ett så kallat ”reality check”. Han har fått ett ansikte bakom utvisningssiffrorna.

Vad tänker du om att Said Keshavarzi riskerar att bli utvisad?

– Dels är det otroligt konstigt att man kan komma hit som 14-åring, bygga upp en tillvaro här, ta en master på Stockholms universitet och ha ett välavlönat och produktivt arbete, men på grund av någon annans misstag bli förklarad persona non grata i Sverige. Otroligt märkligt!

– Dels tänker jag att det ur ett nationalekonomiskt perspektiv är väldigt konstigt att välja att slänga ut människor som är extremt produktiva. Jag vill inte ställa grupper mot varandra, men det här är helt bisarrt.

Per Håkansson betonar att han inte på något sätt är offret i det här fallet, men han understryker att det dessutom blir mycket problematiskt för All Out som Said Keshavarzi inte längre finns kvar i företaget.

– Vi lever med en väldig osäkerhet, för vi kan ju inte rekrytera någon ny, eftersom vi vill att Said ska vara kvar. Men vi måste också tänka om helt hur vi ska arbeta, så ur ett HR-perspektiv är det här en mardröm. Men det största problemet är ju verkligen inte mitt, utan Saids.

– Det här är helt oacceptabelt. Jag blir så otroligt provocerad av hela den här processen. Jag tillbringar min fritid i hemvärnet för att försvara det här landet och så beter vi oss på det här sättet, säger Per Håkansson.

Har inte varit en belastning

I veckan ska Said Keshavarzi och hans familj in i förhandlingar i Migrationsdomstolen. Förhandlingarna har kommit till stånd tack vare en överklagan med hjälp av advokaten Arido Degavro, som har arbetat med många migrationsärenden. Han har varit biträde för hela familjen under flera år. Han menar att Migrationsverket har varit onödigt hårt i sin bedömning av familjens fall.

– Man ska inte göra som mammans sambo gjorde, men samtidigt ska Migrationsverket göra en proportionalitetsbedömning. Saids mamma har jobbat under alla dessa år, hon har jobbat 13 år i Sverige. Migrationsverket menar att familjen har varit en belastning, men det är den före detta sambon som inte har jobbat. Om man tittar på hur mycket intäkter som mamman har genererat kontra hur mycket familjen skulle ha kostat samhället enligt Socialstyrelsens belopp, så har de inte varit en belastning, säger han.

Hur ser du på det här fallet i relation till andra fall som du har arbetat med?

– Jag har förståelse för att man går efter den praxis som finns kring EU och uppehållsrätt. Men här har Migrationsverket glömt att titta på omständigheterna i det enskilda fallet. Myndigheten har helt missat och faktiskt ignorerat familjens anpassning till Sverige under de här åren. Said har utbildat i Sverige och har ett toppjobb idag. Hans mor har jobbat hela tiden utom ett år. Det går inte att ifrågasätta att hon har en stark anknytning till arbetsmarknaden, säger Arido Degavro och fortsätter:

"Här har Migrationsverket glömt att titta på omständigheterna i det enskilda fallet.”

– De gör allt rätt i den här familjen och det finns utrymme i lagen att låta dem få stanna. Dels skulle Migrationsverket kunna bevilja dem uppehållstillstånd på grund av anpassning och anknytning till Sverige, dels skulle man kunna låta dem få att stanna med hänvisning till EU-rätten och konstatera att det inte är proportionerligt att utvisa dem.

Skulle du kunna lämna Sverige och arbeta i ett annat land under tiden som du eventuellt ansöker om arbetstillstånd i Sverige?

– Ja, det skulle funka så länge finns ett land som kan emot mig. Men givet jag inte har ett giltigt pass så är Iran det enda land som skulle ta emot mig. Och dit kan jag inte återvända, säger Said Keshavarzi.

Vad skulle hända om du tvingades resa till Iran?

– Då skulle jag inte kunna komma tillbaka…

Migrationsverket kommenterar

TN har kontaktat Migrationsverket för att få en kommentar. Presskommunikatör Lisa Danling svarar:

”Vi förklarar gärna vad Migrationsverkets beslut är grundat på och hur vi har resonerat i ett enskilt ärende, men för det behöver vi en fullmakt.

Vi förstår att det kan vara en svår situation för den enskilda men för att få uppehållstillstånd i Sverige behöver man nå upp till de krav som finns i lagstiftningen.

Mot bakgrund av ny lag och i praxis från domstolen så har Migrationsverket nya möjligheter att göra en helhetsbedömning som innebär att mindre misstag inte kan ligga till grund för en utvisning.

Den som får ett avslag för att man inte når upp till de krav som finns i lagstiftningen, kan alltid överklaga till domstolarna, som gör en självständig bedömning.”