DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Matte avskräcker unga tjejer att välja tekniska utbildningar

Bild: Roald, Berit

Unga tjejer väljer fortfarande tekniska utbildningar i betydligt lägre utsträckning än vad killar gör. Enligt Ungdomsbarometern, som görs på uppdrag av Teknikföretagens är det matematiken som avskräcker många, skriver magasin t:

– Vi ser att tjejer i högre grad än killar är oroliga för att de inte ska klara av matematiken när de söker teknikrelaterade utbildningar, trots att de ofta har högre betyg i ämnet än killarna, säger Elin Östblom som arbetar med ungdomskommunikation på Teknikföretagen till magasin t:.

Flera teknikstuderande tjejer som Teknikföretaget har pratat med avdramatiserar dock mattens komplexitet.

Edith Rosén, student vid civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå Tekniska Universitet, har i sitt första år studerat linjär algebra och integralkalkyl. Hon kan intyga att namnen på kurserna är bra mycket mer skrämmande än själva innehållet.

Roos Bottema som läser teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola, stärkte sitt självförtroende när hon motbevisade sina tidigare farhågor om att matten på utbildningen skulle vara omöjligt svår.

Nicole Stengård Tamm, pluggar på Chalmers och är engagerad i Womengineer och jobbar för att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga i Sverige. För att komma dit tror hon att man måste spräcka myten om att ingenjörsyrket är ett tekniktungt yrke med begränsade arbetsmöjligheter.

– Ju längre in i utbildningen jag kommer, desto mer inser jag att som ingenjör kan du i princip jobba på vilket företag som helst, säger hon till magasin t:.

Teknikföretagen: Därför väljer tjejer bort teknik