KOMPETENSKRISEN

De ska klä försvaret – ”Skulle önska mer hjälp från Arbetsförmedlingen”

Woolpowers produktionschef Anna Sjöberg tillsammans med Eissa Faqiri – en av alla medarbetare från Afghanistan som företaget har anställt. Bild: Henrika Lavonius Wike

Woolpower i Östersund ska leverera underställen till det gemensamma nordiska stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System. En prestigeorder som ställer en redan utmanande kompetensförsörjning på sin spets. ”Vi skulle önska mer draghjälp från Arbetsförmedlingen”, säger företagets produktionschef Anna Sjöberg.

Norge, Sverige, Danmark och Finland skaffar nya militäruniformer med gemensam design för de olika ländernas försvarsmakter. I februari 2022 skrevs kontraktet för Nordic Combat Uniform System efter sju år av tester och utvärderingar. Den första leveransen av underställ från Woolpower går till Finland i slutet av året.

– Vi har vetat om upphandlingen länge och arbetat mot den. Nu söker vi kompetens nationellt och skulle önska mer draghjälp från Arbetsförmedlingen, säger Anna Sjöberg, produktionschef på Woolpower.

Woolpower är ett av många företag inom Teko-branschen som ropar efter kompetens. Redan innan försvarsordern har företaget stark tillväxt och till sommaren invigs en ny fabrik, dubbelt så stor som den nuvarande. Anna Sjöberg berättar att de länge sökt duktiga sömmerskor.

– Vi behöver rekrytera 60 personer det närmaste året. I drömläget skulle vi ha alla här efter sommaren, och de skulle vara utbildade och färdiga att sätta i gång. Men realistiskt kommer vi behöva hela året på oss, säger Anna Sjöberg.

En stor del av produktionschefens dagar handlar om att få in och utbilda personal. Woolpower har haft ett lyckat samarbete med Arbetsförmedlingen i Östersund och med projektet Innanförskapsakademin, bland annat kring praktikplatser. De senaste 1,5 åren har företaget anställt och utbildat 55 medarbetare, varav många utlandsfödda som kom under den senaste flyktingvågen 2015.

– Än så länge har vi klarat av att rekrytera men vi märker att det börjar sina i regionen. Nu söker vi i hela landet men det är inte lätt att nå ut.

Regionalt stuprörstänkande

Anna berättar att Woolpower prövar flera vägar. Hon har kontakt med Migrationsverket och med SYO-konsulenter på folkhögskolor och vuxenutbildningar i norra Sverige, för att sprida ordet om att det finns jobb för den som är sömnadskunnig. Det har gett några ingångar. Men den kanske givna vägen – att gå via Arbetsförmedlingen i hela Sverige – har hittills inte gett resultat.

Anna Sjöberg är noga med att påpeka att samarbetet med Arbetsförmedlingen i Östersund har fungerat väldigt bra.

– Men när vi försöker lyfta det till ett nationellt plan och få andra arbetsförmedlingar att matcha ihop sina arbetssökande med våra jobb, så finns det ingen att prata med. Det finns ingen som ”äger frågan” på Arbetsförmedlingen nationellt, säger Anna Sjöberg.

Anna Sjöberg önskar att de arbetslösa i exempelvis Göteborg och Malmö i högre grad kan lockas att söka de jobb som företagen i norr behöver arbetskraft till.

– Vi hör från vår egen personal att ungefär en tredjedel av alla som är födda i Afghanistan och som har varit i Iran har arbetat med industrisömnad. Och vi skulle vilja komma i kontakt med dem oavsett var de bor, intervjua dem och se om de skulle vilja arbeta hos oss, säger hon.

Och det är inte bara tidigare industrisömmerskor som efterfrågas. Alla med bakgrund inom textil eller som gillar att arbeta med händerna, är välkomna att söka. Huvudsaken är att de vill lära och att de kan tala svenska.

– Där är vi noggranna. Vi har 18 nationaliteter bland våra 130 anställda, och svenska är det gemensamma språket. Du behöver svenska för att samarbetet i arbetsgrupperna ska fungera och för att du ska kunna ta till dig arbetsinstruktioner.

Platsbanken trubbigt verktyg

Anna Sjöberg är otålig. Det är bråda dagar med att färdigställa den nya fabriken, och med att ta hand om och utbilda de medarbetare som redan har anställts. Woolpower är i startgroparna med rekryteringsannonser, både via sociala medier och tidningar i storstadsregionerna. Att ringa till landets samtliga arbetsförmedlingar och övertyga var och en av dem om att börja jobbmatcha sina arbetssökande är inte genomförbart. Företaget har sedan länge en annons i Platsbanken, men Anna Sjöberg upplever att den inte når dem som skulle behöva se den.

– Jag önskar att vår problematik sprids i medierna och att vi på så sätt får spontanansökningar. Och att alla Arbetsförmedlingar i hela landet, när de gör kompetensprofil på sina arbetssökande, frågar ”har du sytt i fabrik?”. Och om de får ett ja, tipsar om att det finns ett företag i Östersund som vill anställa deras kompetens.

Trots rekryteringsproblemen är Anna Sjöberg övertygad om att Woolpower kommer att klara leveransen till försvaret. ”Det är försäljningen mot den växande privatmarknaden som kan bli lidande”, säger hon. Bild: Henrika Lavonius Wike

Ett annat önskescenario vore regionalt arrangerade arbetsmarknadsdagar för företag med kompetensbehov, och att arbetsförmedlingar i områden med många utanför arbetsmarknaden bussade upp sina sökande. Att Synsam samtidigt håller på att rekrytera 200 medarbetare till sin nya fabrik på Frösön ser hon inte som ett hot, utan som en möjlighet.

– Jag väljer att se det positivt. Det visar att Östersund är på frammarsch. Jag tror att det bidrar till att staden uppfattas som attraktiv. Och det är en väldigt bra plats att bo på.

Privatmarknaden får vänta

Anna Sjöberg är inte orolig för att företaget får leveransproblem med försvarsordern. Det är istället andra delar av verksamheten som blir lidande om Woolpower inte lyckas rekrytera så många som företaget behöver.

– Vi kommer att fullfölja de kontrakt vi har. Och den nya försvarsordern har funnits med i planeringsbilden länge, upphandlingen har ju pågått sen 2016. Det är försäljningen mot den växande privatmarknaden som kan bli lidande och det är synd. Vi levererar allt vi lovat, men efterfrågan är ännu högre.