DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Avtal klart efter sympatiåtgärder

”De utvidgade stridsåtgärderna har riskerat att dra in oskyldiga företag, som omfattas av fredsplikten, i en konflikt som de inte har del i”, säger Henrik Junzell Bild: Installatörsföretagen

Företaget Tema Elektro och Svenska Elektrikerförbundet har tecknat nytt kollektivavtal. Konflikten som riskerade att drabba flera företag är därmed avblåst.

Konflikten mellan Tema Elektro i Blentarp i Skåne och Elektrikerförbundet har pågått under sommaren. Elektrikerförbundet har krävt att det lilla företaget, med fem anställda som inte är medlemmar i LO-facket, ska teckna kollektivavtal. För en månad sedan varslade förbundet även om sympatiåtgärder som skulle drabba flera av Installatörsföretagens medlemsföretag. Företag som redan har kollektivavtal. Men med det under måndagen tecknade avtalet är alltså konflikten avblåst.

– Det är mycket välkommet att konflikten är avblåst. De utvidgade stridsåtgärderna har riskerat att dra in oskyldiga företag, som omfattas av fredsplikten, i en konflikt som de inte har del i, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen i ett pressmeddelande.

Även Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson välkomnar beskedet.

– Det känns bra, säger han till Tidningen Elektrikern.

– Vår målsättning är nu att lägga de här onödiga stridsåtgärderna till handlingarna och blicka framåt, konstaterar Henrik Junzell.

Elektrikerförbundet blåser av sympativarsel

Elektrikern: Avtal tecknat med Tema Elektro