ARBETSKRAFTSINVANDRING
Spotifystjärnan: Så hycklar regeringen − talanger väljer bort Sverige
De allt striktare reglerna kring medborgarskap riskerar att skrämma bort högkvalificerade talanger från Sverige. 379 arbetskraftsinvandrare vid storföretag som Volvo, Scania, Spotify och Ericsson samlas i sin kritik mot hårdare regler. "Högkvalificerade invandrare är en av Sveriges största tillgångar", säger arbetskraftsinvandraren Eric Peterson på Spotify till TN.
I början av året hörde Eric Peterson i media när migrationsminister Johan Forssell fick frågan om han trodde att hårdare krav för svenskt medborgarskap riskerade att leda till att högkvalificerad arbetskraft skulle välja bort Sverige.
− Ministern svarade att han trodde tvärtom att fler högkvalificerade skulle komma till Sverige. Då kände jag mig golvad. Jag kunde inte förstå det svaret. Det var obegripligt. Mina erfarenheter som arbetskraftsinvandrare är ju helt annorlunda och jag känner inte en enda kollega som delar ministerns åsikt, säger Eric Peterson till TN.
”Om Sverige misslyckas med att locka topptalanger kommer företag att flytta utomlands, innovationstakten bromsas och svensk konkurrenskraft urholkas.”
Därför tog han, som år 2020 invandrade till Sverige från USA för att jobba som mjukvaruingenjör på Spotify, initiativ till att författa ett remissvar till regeringens utredning om skärpta krav för att förvärva svenskt medborgarskap. Remissvaret skrevs under av 379 högkvalificerade arbetskraftsinvandrare som jobbar på företag som Volvo Cars, Scania, Ericsson, Electrolux, Klarna, ABB, TetraPak, Spotify, King, H&M, Hemnet, Samsung Electronics Nordic, Dice, Studsvik, Lendo, Sigma Technology, SAS och BabyBjorn och flera andra.
− Jag kände att vi behövde få in arbetskraftsinvandrarnas perspektiv i debatten, alltså att höra direkt från äkta arbetskraftsinvandrare, vi som faktiskt har kommit hit för att jobba och som kan dela med oss av våra erfarenheter av att flytta till Sverige. Jag gick ut till mitt nätverk via sociala medier och det tog bara en vecka att få ihop 379 underskrifter av arbetskraftsinvandrare och drygt 70 sympatiröster av svenskar. Den otroliga responsen visar hur viktig frågan om arbetskraftsinvandring är för människor och att jag inte är ensam om mina åsikter, säger Eric Peterson.
Lyfter tre huvudpunkter
I sitt remissvar lyfter de 379 arbetskraftsinvandrarna fram tre huvudpunkter i regeringens strävan att strama åt regelverket kring medborgarskap. Det är att regeringen vill förlänga hemvisttiden från fem till åtta år för förvärv av svenskt medborgarskap, utöka kunskapskraven i svenska och samhällskunskap och öka kraven på självförsörjning.
− Det är ett enormt steg att flytta till ett annat land och innebär stora ekonomiska och personliga risker. Medborgarskapet är det enda sättet att säkra rätten att bo och arbeta i det nya landet och lindra riskerna med företagsomstruktureringar, konjunktursvängningar eller plötsliga förändringar i lagstiftningen.
Eric Peterson föddes och växte upp i Denver, Colorado, och tillbringade större delen av sin professionella karriär i Seattle, Washington. Men han och familjen trivdes inte med hur USA hade utvecklats och letade efter alternativa länder att flytta till. Han och hans fru spaltade upp intressanta länders fördelar och nackdelar och där spelade Sveriges femåriga hemvisttid för medborgarskap en stor roll för deras slutgiltiga val. I många andra länder krävs åtta år för naturaliserat medborgarskap.
− En människa behöver ett tydligt mål för framtiden och jag upplever att de flesta arbetskraftsinvandrare ser saken på samma sätt. Det är tillräckligt krävande att leva i fem år i en instabil situation och att öka hemvisttiden till åtta år kommer definitivt att skrämma bort högkvalificerad arbetskraft. Sverige ger med den försämringen bort en av de fördelar landet har gentemot konkurrerande europeiska länder, säger Eric Peterson.
Kritiska till tuffare kunskapskrav
Arbetskraftsinvandrarna är också kritiska mot de tuffare kunskapskraven i svenska och samhällskunskap. Det är komplicerat att etablera sig i ett nytt land, sätta sig in i främmande byråkratiska system, hantera känslomässig separationen från familj och vänner och att anpassa sig till en helt ny vardag. Att höja språk- och kunskapskraven förstärker den stressen. Personligen klarar sig Eric Peterson på skriven svenska men föredrar att prata engelska som också är arbetsspråket på Spotify.
− Sverige skiljer sig idag från många andra länder genom att inte kräva språk- eller samhällskunskaper för permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap. Det ger Sverige en unik konkurrensfördel eftersom många av de roller som tillsätts idag har engelska som yrkesspråk. Det är en stor fördel att kunna skaffa dessa kunskaper i egen takt och utifrån egna förutsättningar och att ge bort denna fördel minskar ytterligare Sverige möjligheter att locka till sig högkvalificerad utländsk arbetskraft, säger han.
”När arbetskraftsinvandrare jämför olika länder som tänkbara destinationsländer är det viktigt att familjemedlemmarna kan följa en gemensam väg till medborgarskap.”
När Eric Peterson flyttade till Sverige gjorde han det tillsammans med sin fru som har etablerat ett eget företag inom möbeldesign och produktion. Idag har paret också barn som har fötts i Sverige. Eric Peterson menar att ett höjt belopp för självförsörjning skulle minska Sveriges attraktionskraft ännu mer eftersom anhöriga kan hamna i svåra situationer.
− Den som fattar beslutet att invandra till Sverige måste i högsta grad ta hänsyn till partners och familjers livssituation. Partners till högkvalificerade arbetskraftsinvandrare har traditionellt haft svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Det höjda självförsörjningskravet skulle inte slå mot oss arbetskraftsinvandrare direkt men däremot påverka våra familjer negativt. När arbetskraftsinvandrare jämför olika länder som tänkbara destinationsländer är det viktigt att familjemedlemmarna kan följa en gemensam väg till medborgarskap, säger han.
Minskar tryggheten
Eric Peterson tycker att det är bra att regeringens företrädare betonar att Sverige ska ligga i topp för att locka till sig högkvalificerade talanger och ställer sig positiv till de utfästelser som har gjorts av olika ministrar. Men samtidigt gör försämringarna av regelverket att det positiva budskapet får en annan klang. Dessutom bidrar det förändrade tonläget om invandring i samhällsdebatten till att minska tryggheten ännu mer, menar Eric Peterson.
− Regeringen hycklar. Du kan citera mig på det. Regeringen säger ju en sak men gör något annat, vilket skadar förtroendet. Om Sverige misslyckas med att locka topptalanger kommer företag att flytta utomlands, innovationstakten bromsas och svensk konkurrenskraft urholkas. Högkvalificerade invandrare är en av Sveriges största tillgångar. Konkurrensen mellan europeiska länder är stenhård när det gäller att locka högkvalificerad arbetskraft och därför är det avgörande för Sverige att skapa vettiga villkor.
Eric Peterson diskuterar regelbundet förhållandena i andra länder med sina vänner i USA. Han berättar då att Sveriges löner relativt sett är låga, att skatterna är höga, att valutan är svag och att det är mörkt och kallt på vintern. Samtidigt finns ett hyfsat gynnsamt regelverk för entreprenörskap, ett bra trygghetssystem och än så länge en relativt kort väg till medborgarskap.
− Det som fällde avgörandet för min del var att jag blev rekommenderad Sverige av en kollega, så nätverken kan vara avgörande för det slutgiltiga beslutet. Men jag blir mer och mer tveksam till att rekommendera Sverige till utländska kollegor på grund av att villkoren försämras här. Jag har permanent uppehållstillstånd men oroar mig nu för att nya lagar och bristen på övergångsregler gör att jag inte kommer att kunna bli svensk medborgare och det gör tillvaron väldigt otrygg och osäker för hela familjen. Ett land behöver visa stabilitet och förutsägbarhet för att vara lockande. Att bli arbetskraftsinvandrare är inte ett karriärval utan ett livsval, säger Eric Peterson.