FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Så bytte hon karriär efter 40 – ”Livet blir roligare”

”Det blir verkligen en omstart och nu känns det som att jag kommer att kunna hålla fram till pensionen och leva bra även sedan”, säger Sofia Dahlqvist som sadlat om med hjälp av omställningsstudiestödet. Bild: Trygghetsfonden TSL

Stödet för att ställa om, yrkesväxla eller bygga på kompetens mitt i livet är en succé. För Sofia Dahlqvist blev det en hjälp på vägen från ett tungt lagerjobb till att bli medicinsk sekreterare. ”Nu känns det som att jag kommer att hålla fram till pensionen”, säger hon till TN.

Omställningsstudiestödet infördes hösten 2022 som en följd av huvudavtalet som tecknades tidigare samma år av LO, PTK och Svenskt Näringsliv om trygghet, omställning och anställningsskydd. Stödet har blivit en succé och en undersökning från Svenskt Näringsliv visar att nästan var femte anställd vill söka stödet inom två år. Högst andel finns bland arbetare.

En av dem som har sökt och fått omställningsstudiestöd är 44-åriga Sofia Dahlqvist. Direkt efter gymnasiet hade hon inte alls varit intresserad av att plugga vidare – hon ville jobba och tjäna pengar. Men efter att ha jobbat i över 20 år inom produktion och lager hade hon ständigt ont i rygg och nacke och hon insåg att det inte skulle gå över om hon inte tänkte om och bytte jobb.

– Kroppen började ta stryk och jag kände att jag måste göra någonting annat, som inte innefattar en massa tunga lyft till exempel. Det var alldeles för långt kvar till pension och jag ville hålla hela yrkeslivet.

Att plugga på högskolan i fyra, fem år var inte aktuellt tyckte hon. Det skulle innebära för mycket plugg och för stora studielån mitt i livet. Däremot kände hon flera som hade gått en tvåårig YH-utbildning till medicinsk sekreterare i Falun, som sade att den var bra och att det var lätt att få jobb.

– Det var viktigt för mig att bli någonting som gav ett jobb. Jag ville inte plugga i två år för att sedan ändå komma tillbaka till mitt gamla jobb igen.

Drägligt under studietiden

Så hon sökte utbildningen inför höstterminen 2022 och kom in. I oktober samma år infördes omställningsstudiestödet och Sofia Dahlqvist tog då kontakt med Trygghetsfonden TSL för att få stöd kring sin ansökan om stödet.

– De var superhjälpsamma och trevliga och förklarade hur jag skulle göra för att söka omställningsstudiestödet som jag sedan fick i 44 veckor under utbildningen. Det gav chansen att leva drägligt under studierna – helt suveränt.

”Det kom lite som en chock för mig att jag tyckte att det var så kul.”

Hon var lite nervös inför att sätta sig i skolbänken igen. Visste hon hur man gjorde? Hade hon disciplinen som krävdes för att plugga?

– Det kom lite som en chock för mig att jag tyckte att det var så kul. Jag hade trott att det skulle vara svårare. Även om det är svårt ibland så är det inte oöverstigligt.

Efterfrågan på medicinska sekreterare är stor och Sofia Dahlqvist vet redan nu att hon har jobb när hon är klar med utbildningen i maj. Då börjar hon där hon gör praktik under vårterminen.

– Det är lite nervöst att börja jobba men ändå spännande. Jag har blivit så väl mottagen under min praktik och känner mig redan hemma där. Jobbet är intressant, och ibland blir det till och med lite detektivarbete.

”Stolt över mig själv”

Nu har Sofia Dahlqvist sagt upp sig från sitt gamla jobb som hon var tjänstledig från under studietiden. Hon kommer att sakna de gamla arbetskamraterna, men inte jobbet, konstaterar hon.

– Även om jag gillar att köra truck så är jag helt klar med det. Det blir verkligen en omstart och nu känns det som att jag kommer att kunna hålla fram till pensionen och leva bra även sedan.

”Livet blir lite roligare när man utmanar sig själv.”

Studierna har också gett henne mycket på andra plan.

– Bara att komma ur sin rutin och träffa nya människor. Under de här två åren har jag inte haft något ont i rygg och nacke. Helt plötsligt har jag tid och ork att göra saker på ett helt annat sätt än tidigare. Livet blir lite roligare när man utmanar sig själv.

Många i hennes omgivning tycker att det är häftigt och modigt att hon i sin ålder byter karriär helt och hållet.

– Det känner faktiskt jag också. Jag är lite stolt över mig själv, säger Sofia Dahlqvist.

Fyra av fem positiva till stödet

Redan från start var intresset för omställningsstudiestödet mycket större än vad någon hade anat. I höstas visade Svenskt Näringslivs omställningsindikator från Demoskop att 82 procent av arbetarna och 75 respektive 80 procent av tjänstemännen är positiva till att ta del av stödet.

– Vår egen och även andra undersökningar visar tydligt att det finns ett stort stöd och intresse hos både arbetare och tjänstemän för att det ska finnas bra system i Sverige för att byta karriär eller fylla på med kunskap mitt i livet. Det är så tydligt att det nästan är självklart – alla vet att det behövs, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Flera LO-förbund står utanför

Omställningsstudiestödet från CSN, som uppgår till maximalt drygt 5000 kronor i veckan, kan sökas av alla som uppfyller villkoren för det.

Utöver det omfattas arbetstagare inom PTK och de fem LO-förbund som har anslutit sig till huvudavtalet av ett kompletterande omställningsstudiestöd via sina kollektivavtal. Det täcker upp så att den anställde får motsvarande 80 procent av sin lön upp till en månadslön på cirka 44 000 kronor. Vid en högre inkomst än så fyller studiestödet ut upp till 65 procent av inkomsten.

Detta stöd omfattar dock inte medlemmar i de nio LO-förbund som inte har skrivit på avtalet.

För Svensk Näringsliv är det självklart att ingå i de här avtalen, men om det finns fackförbund som inte vill göra det blir det problematiskt, konstaterar Mattias Dahl. På ett principiellt plan handlar det om den svenska modellen som bygger på att parterna gör upp och tecknar avtal om sådant som är bra för företag och anställda.

– Tyvärr har vi nu en situation där flera LO-förbund inte skriver på. Det är ett uppenbart stort problem för den svenska modellen, säger han.

”Individer som inte omfattas av avtalet får sämre möjligheter att utbilda sig och vidareutbilda sig.”

Mattias Dahl betonar vikten av att alla ges möjlighet att delta och bidra till omställningssystemet så att den bästa lösningen skapas för både företag och anställda, påpekar. Om delar av arbetsmarknaden inte får vara med blir värdet av reformen mindre.

– Individer som inte omfattas av avtalet får sämre möjligheter att utbilda sig och vidareutbilda sig. Ingen bransch i Sverige står still så vi behöver hela tiden jobba med de här frågorna. Trycket är stort även från staten att vi ska ha det här.

Vad vill du säga till de LO-förbund som inte är med?

– Att dörren står öppen och det har den gjort hela tiden. Det finns inget positivt i att LO är splittrat. Det gynnar bara de krafter som inte vill ha en svensk modell.

Att vissa förbund står utanför ställer till problem i omställningsorganisationen TSL som Svenskt Näringsliv har tillsammans med LO. Och det ställer till problem när anställda som står utanför avtalet undrar varför de inte har samma rättigheter som andra.

– Situationen är inte bra. Sedan tror jag att alla med tiden kommer att skriva på, med tanke på det stora intresset för omställningsstudiestödet som finns bland vanliga människor, säger Mattias Dahl.

Stort intresse

Så många är positiva till att ta del av omställningsstudiestödet:

Högre tjänstemän: 75 procent

Lägre tjänstemän: 80 procent

Arbetare: 82 procent

Totalt: 80 procent

Så många tror att de söker omställningsstudiestöd inom två år:

Högre tjänstemän: 16 procent

Lägre tjänstemän: 14 procent

Arbetare: 22 procent

Totalt: 18 procent

Källa: Omställningsindikatorn - Svenskt Näringsliv/Demoskop