DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ny dom: Reseledare ska tillhöra socialförsäkringssystemet

Didrik von Seth, vd och generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen (SRF). Bild: Pressbild

Att Försäkringskassan slutade utfärda intyg till svenska reseledare som arbetar tillfälligt i EU skapade stora problem för resebranschen. Nu ger en ny dom resebranschen rätt. ”Som det fungerar nu är det knöligt”, säger branschföreträdaren Didrik von Seth till TN.

Kammarrättens beslut att svenska reseledare i EU ska tillhöra det svenska socialförsäkringssystemet är en enorm lättnad för hela resebranschen, enligt Didrik von Seth, vd och generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen.

– Vi välkomnar naturligtvis utslaget i kammarrätten som visar att vi hade rätt hela tiden. Som det fungerar nu är det knöligt, och det innebär strul och osäkerhet både för reseledarna som ska ut och för reseföretagen som arbetsgivare, säger han.

Det handlar om researrangörer som bedriver verksamhet i Sverige och säljer till svenska kunder, och som skickar ut sina reseledare för korttidstjänstgöring på olika destinationer.

– Det finns ingen rim och reson. Att den som jobbar några månader i ett annat land i Europa ska betala skatt och sociala kostnader där och inte i Sverige är helt befängt. Och så ska de sedan, när de kommer upp i pensionsåldern om 40 år, ringa till Spanien och kräva ut några tusenlappar i pension.

Dessutom tillämpar alla andra länder i Europa reglerna på det sättet så varför skulle Sverige göra annorlunda, frågar Didrik von Seth sig.

– Om Försäkringskassan inte var säker på tillämpningen borde en EU-prövning ha begärts – det går inte att plötsligt bara ändra regelverket.

Domen i kammarrätten gäller en enskild individ på ett företag som har överklagat Försäkringskassans beslut, och han är övertygad om att det kommer att bli praxis när Förvaltningsrätten har prövat alla delarna i regelverket.

Nu är det enda rimliga att Försäkringskassan tar sitt förnuft till fånga och går tillbaka till det som gällde för nästan två år sedan, och som hade gällt i 20 år före det, konstaterar Didrik von Seth.

– Försäkringskassan kan inte längre hävda att den här typen av verksamheter inte sker i Sverige, utan i ett annat land, säger han.

Almega: Kammarrätten ger resebranschen rätt