DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Funktionsnedsättning på jobbet – så ska stödet förbättras

Arbetsförmedlingen ska se till att fler med nedsatt arbetsförmåga får möjlighet att jobba. Bild: Jessica Gow/TT

Många människor kan arbeta men får inte möjligheten. Det menar regeringen, som nu vill ge fler arbetsgivare lönebidrag om de anställer personer med nedsatt arbetsförmåga. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Arbetsmarknadsdepartementet har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ”väsentligt korta den tid det i genomsnitt tar att identifiera och registrera funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga”. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Arbetsförmedlingen får också i uppdrag att bygga ut systemet med lönebidrag för att fler med funktionsnedsättning ska få ett arbete. Lönebidraget betalas ut till arbetsgivare för att täcka arbetsgivarens omkostnader för personer som har nedsatt arbetsförmåga.

– Det behövs en rad insatser för att förbättra stödet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar. Arbetsförmedlingen måste bli snabbare på att identifiera personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för att mer effektivt kunna erbjuda dessa individer relevanta insatser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Pressmeddelande: Förbättrat stöd för funktionsnedsatta på arbetsmarknaden