REFORMERINGEN AV ARBETSFÖRMEDLINGEN

Nordmark driver på AF-reform i pressat läge

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Jätteomgörningen av Arbetsförmedlingen (AF) tar kraft från arbetet med jobbsökare, samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar.

Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser reformen som helt rätt.

– Det var olyckligt att vi fick en pandemi mitt i den här utvecklingsresan i myndigheten, men vi har en löpande dialog och vi har tillfört medel, säger Nordmark i en intervju med TT.

AF tror själv på 8,3 procent arbetslösa som snitt i år, mot drygt 9 tidigare. Antalet personer som varit utan arbete i över ett år väntas dock öka upp mot 200 000. Många av dem behöver stora insatser för att komma tillbaka. Därutöver finns uppemot 100 000 personer som varit arbetslösa mellan ett halvår och ett år.

Är helt rätt

Men det är ändå helt rätt att stöpa om AF och arbetsmarknadspolitiken nu, anser arbetsmarknadsministern.

– Vi är på rätt väg men det är ett fortsatt tufft läge.

Hon säger sig vara "stolt över myndighetens arbete i en tuff tid".

– Det är lätt att glömma men för några år sedan skrevs det artiklar om att Arbetsförmedlingen borde läggas ned. Det hör jag aldrig i dag, säger ministern.

I en rapport till regeringen i april om hur det går med nysatsningen matchningstjänster (Krom) understryker AF att "ytterligare medel ökar kraven på myndighetens produktion i ett redan pressat läge".

Av anslagen för 2020 lämnade Arbetsförmedlingen tillbaka 9,6 miljarder kronor, medel som inte kunde användas.

Det berodde på pandemin men också på att myndigheten hade snabbantat flera tusen anställda 2019, fortsatte avveckla kontor och samtidigt ska fortsätta att göra om sig själv. Kraften fick läggas på att skriva in arbetslösa så att de kunde få pengar, inte att arbeta med insatser.

– Förra året var exceptionellt. Men det är klart, jag vill inte ha tillbaka en spänn, säger Eva Nordmark.

Privata aktörer

En av de största förändringarna i den omstöpta Arbetsförmedlingen är just Krom, en förkortning för Kundval rusta och matcha. Förmedlarna ska slussa vidare arbetssökande till privata aktörer som ska förbereda dem för jobb eller hitta arbete.

Ett datorprogram, där uppgifter matas in om den arbetssökande, talar om vilka insatser som passar personen. Han eller hon ska sedan välja en privat aktör som ska stå för insatsen.

Krom har testats i ett år i ett 30-tal kommuner men ska i år införas i samtliga. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau) varnar i en utvärdering av testerna för allvarliga problem och att regeringen verkar vilja öka till full skala "innan viktiga frågor har utretts ordentligt".

Reformen av AF, som regeringen har som en punkt i januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna, är omstridd. Bara några månader efter det att Eva Nordmark blivit minister hösten 2019 var riksdagen nära att tvinga fram hennes avgång.

Sköts fram

Priset för att få sitta kvar var att hon då lovade att skjuta på AF-reformen ett år, till 2022. Men den verkar långt gången redan, om man får tro Ifau.

"Den snabba expansion av Krom som är aviserad för 2021 tyder också på att Krom i mångt och mycket ÄR reformeringen av myndigheten, snarare än bara en försöksverksamhet", skriver institutet.

Mellan raderna i Ifaus utvärdering och förmedlingens rapporter om Krom till regeringen anas bilden av en bil som ska köras i 200 samtidigt som däcken ska bytas.

Eva Nordmark hänvisar till AF:s generaldirektör Maria Mindhammars beskrivning:

– "Vi lägger rälsen samtidigt som vi kör tåget." Jag tänker verkligen inte sticka under stol med att det är en stor utmaning för myndigheten.

Vita fläckar

Samtidigt undrar lokalpolitiker runt om i landet var Arbetsförmedlingen tagit vägen. Myndigheten har lagt ned 126 kontor de senaste åren och har nu omkring 100 kvar. På en del orter har AF bord på Statens servicekontor. Men i 80-talet kommuner gick det, vid årsskiftet, inte att boka ett fysiskt möte med en förmedlare.

– I många kommuner kan det vara enkelt att åka över kommungränsen, men det fungerar ju inte överallt.

Ifau, och flera andra bedömare, flaggar för att de privata aktörer som ska rusta arbetslösa troligen inte kommer vara intresserade av att ha verksamhet i alla delar av landet.

– Det ska inte finnas några vita fläckar, är Eva Nordmarks besked.

Lars Larsson/TT

Magnus Persson/TT

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) driver den omstridda reformen av Arbetsförmedlingen vidare. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta

I januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna slås det fast att Arbetsförmedlingen ska "reformeras i grunden."

Arbetsförmedlingen ska vara kvar som myndighet med ansvar för arbetsmarknadspolitiken.

Ett nytt system baserat på lagen om valfrihet ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben.

AF ska ägna sig åt att kontrollera arbetssökande och fristående aktörer, samt stå för statistik och analys.

Aktörerna som står för insatser ska få betalt efter hur de lyckas få folk i jobb.

Tanken är att det inte ska gå att välja bort svåra fall.

Källa: Januariöverenskommelsen