KOMPETENSKRISEN

Rapport: Kompetensbrist hotar den gröna omställningen

Den gröna omställningen, inte minst med fossilfritt stål, beräknas öka kompetensbehovet rejält i Norrland. Bild: Per Larsson / TT

Den gröna omställningen i norr hotas av brist på kompetens i tjänstesektorn, visar en ny rapport från Almega.

De gröna industriprojekt som planeras i Norrbotten och Västerbotten beräknas skapa omkring 20 000 jobb inom industrin. Men dessa jobb är också beroende av en breddad tjänstesektor, där ytterligare omkring 10 000 jobb beräknas skapas. Inklusive allt räknar man med 50 000 jobb.

Det rör sig om teknikkonsulter, arkitekter, fastighetstjänster, bevakning, städ och service, ekonomiadministration, transporter och en rad andra tjänster.

– De som ska jobba i de nya industrierna och tjänsteföretagen behöver butiker, restauranger och annan service samt skolplatser och vård till sina familjer. Närmare 10 000 nya jobb kommer att behövas i tjänstesektorn för att fylla dessa behov, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten i regionerna är däremot låg. Det finns ingen arbetskraftsreserv i praktiken. För att lösa problemen krävs enligt Almega stor inflyttning från andra delar av landet samt från utlandet och då hjälper sänkt inkomstskatt samt ökad arbetskraftsinvandring.

Almega: ”Ny rapport: Utan tjänsteföretag ingen grön omställning i norra Norrland”