AVTALSRÖRELSE

Kommunal varslar om strejk − ”Olyckligt”

Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn och Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård. Bild: Mostphotos, Claudio Bresciani/TT, Fredrik Sandin Carlson

Kommunal varslar om strejk bland måltids- och kökspersonal inom storkök. Bland annat drabbas Karolinska universitetssjukhuset Solna och Norrlands universitetssjukhus. ”Olyckligt”, säger Torbjörn Granevärn på Visita.

Förhandlingarna mellan Visita och Kommunal gällande måltids- och kökspersonal vid storkök strandade nyligen. Nu väljer Kommunal att varsla sina medlemmar på ett sjukhus och andra arbetsplatser om strejk.

− Det är olyckligt att Kommunal tar till strejkvapnet i detta skede. Jag tycker att vi har fört konstruktiva förhandlingar och tittat på olika lösningar. Min förhoppning är att vi så snart som möjligt ska hitta tillbaka till förhandlingsbordet och lösa detta i samförstånd, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn till TN.

”Trots det svåra läget för medlemmarna i Kommunal kräver Visita i stället att medlemmarna ska gå med på en lägre löneutveckling än industrimärket”, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

− Det kan Kommunal inte acceptera och därför har förhandlingarna strandat, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

Torbjörn Granevärn håller inte med om att Visita föreslår lägre löneökningar än märket.

− Det stämmer inte. Visita står bakom industrimärket. Men man kan ha olika förslag och lösningar för att landa på märket. Men vår ambition är att gå i mål inom ramen industrins normering, säger han.

Men vad är problemet?

− Vi behöver bara förhandla klart. Vad parterna behöver är inte en konflikt, utan att gemensamt hitta konstruktiva lösningar, säger Torbjörn Granevärn.

Varslet rör kockar, måltidspersonal och vaktmästare med flera på sjukhus, vårdcentraler och storkök. Totalt omfattas ett 140-tal medlemmar i Kommunal på elva arbetsplatser runt om i landet. Om inte parterna har tecknar avtal kommer strejken att bryta ut den 15 september klockan 14.