FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Parternas krav: Det här måste regeringen satsa på i budgeten

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under en gemensam pressträff i samband med att parterna ingick det nya LAS-avtalet. Bild: Duygu Getiren/TT

LO och Svenskt Näringsliv kräver att regeringen ska satsa på omställningsstudiestödet och etableringsjobben i den kommande budgeten. ”Det är ett underbetyg till Sverige”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl om att etableringsjobben ännu inte är på plats.

Just nu väntar 20 000 personer på besked om de kommer att få omställningsstudiestöd eller ej.

– Det är ju några tusen som faktiskt har fått beviljat sina stöd men långt ifrån den omfattning som vi räknade med. Är det så att man inte får koll på det här och reformen börjar flyta av sig själv, ja då får vi ta nya ställningstaganden, säger Susanna Gideonsson till Sverige Radio Ekot.

Även införandet av etableringsjobb har dragit ut på tiden. Nu menar Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, att det är dags att avsätta medel för det i statsbudgeten.

– Det är ett underbetyg till Sverige och samtliga partier att man inte har lyckats få det på plats. Det är ett viktigt verktyg bland många för att lösa utanförskapet, säger Mattias Dahl till Ekot.

Ekot: Kravet: Fixa nya studiestödet – annars kan las-överenskommelsen hotas