KOMPETENSUTVISNINGARNA

Glädjebeskedet: Morteza får stanna i Sverige

Morteza Amiri får tillfälligt uppehållstillstånd. Foto: RE Media Group

Morteza Amiri som riskerade utvisning har efter en lång kamp vunnit i domstol och får tillfälligt uppehållstillstånd. ”Underbart. Nu kan jag skaffa körkort”, säger Morteza till TN.

Tidningen Näringslivet berättade nyligen om 20-åriga Morteza Amiri som har tillbringat hela sitt tonårsliv i Sverige, har ett fast jobb med bra lön och talar svenska utan brytning. Ändå riskerade han utvisning till talibanernas Afghanistan.

Mortezas arbetsgivare, som har stöttat honom under flera år, var upprörd.

– Det är helt absurt. Det här är en medarbetare som är en underbar person och som gör ett fantastiskt jobb. Vi fattar ingenting, sa Magnus Hjälte-Åkerblom, vd Kamtech, till TN.

Men nu går Migrationsdomstolen i Göteborg emot Migrationsverkets inställning och ger Morteza Amiri flyktingstatus. Morteza får också ett tre år långt tillfälligt uppehållstillstånd, vilket är ett stort och viktigt steg mot permanent uppehållstillstånd.

– Det känns underbart att bli trodd. Det här gör att jag äntligen kan planera mitt liv lite bättre, säger Morteza Amiri.

Bland annat tänker han ta ett svenskt körkort.

– Jag ska också skaffa Swish. Enkla saker som Swish och legitimation för att hämta ut paket, sånt som är självklart för andra, har jag inte haft rätt att ha under asylprocessen. Det här kommer att underlätta mycket, säger Morteza Amiri till TN.