KOMPETENSUTVISNINGARNA

Fast jobb och felfri svenska – nu utvisas han till talibanernas Afghanistan

Arbetsgivaren menar att det är absurt att Morteza Amiri, som har en tillsvidareanställning, riskerar utvisning. Bild: Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Han har tillbringat hela sitt tonårsliv i Sverige och har ett fast jobb med bra lön. Ändå riskerar 20-årige Morteza Amiri utvisning. ”Det är helt absurt”, säger hans arbetsgivare till TN.

Kamtech är ett konsultbolag i Örebro som startade 2013 med fokus på hållbarhet inom fastigheter och byggnader. Halva styrkan består av energiingenjörer som kommer från universitet eller högskola och den andra halvan är entreprenörer med erfarenhet från byggprojekt. Nu är företaget på väg att på att förlora en av sina 34 anställda.

20-årige Morteza Amiri har nämligen fått avslag på sin asylansökan och riskerar utvisning till Afghanistan.

– Det är helt absurt. Det här är en medarbetare som är en underbar person och som gör ett fantastiskt jobb. Vi fattar ingenting, säger Magnus Hjälte-Åkerblom, vd Kamtech, till TN.

”Har levt hela mitt tonårsliv i Sverige”

Morteza Amiri kom till Sverige i samband med flyktingkrisen 2015. Han var då 13 år och började i svensk grundskola och därefter i gymnasiet. Våren 2017 antogs gymnasielagen och under 2018 kom en uppdaterad variant där ungdomar kunde få stanna i Sverige och studera på gymnasiet, om vissa krav var uppfyllda. Expressen visade i en granskning att 97 procent av de personer som hade fått avslag enligt gymnasielagen var afghanska medborgare. En av dessa var Morteza Amiri.

Han berättar för TN att han kände av förtrycket i Afghanistan trots att han bara var ett barn när familj, vänner och släktingar förföljdes. Det är inget samhälle han vill återvända till.

– Jag kan inte tänka mig ett liv där jag ser kvinnor bli misshandlade, där kvinnor inte har rätt att gå i skolan, där kvinnor inte behandlas som människor. Jag har levt hela mitt tonårsliv i Sverige. Här har jag fått lära mig att stå emot orättvisor och jag kommer stå emot orättvisor var jag än befinner mig i världen, säger Morteza Amiri.

Tacksam över stödet

Det slående med Morteza är att han berättar sin historia på nästan perfekt grammatisk svenska och han pratar utan brytning. På Kamtech delar han rum med Mårten Pojen som på sociala medier skriver om sin arbetskamrats öde: ”Nu efter många år i Sverige så är Morteza som jag ser det fullt integrerad i samhället och har gjort allt rätt...ändå tycker Migrationsverket att han inte ska få stanna. Nu ska vi kanske visa ut en ung man i det svenska samhället med jobb och viktig kompetens och som är självförsörjande. Varför?”

Morteza Amiri är tacksam över stödet han får från arbetskamrater och arbetsgivare och att uppbackningen gjort att han fortfarande orkar kämpa. Om en knapp månad får han besked från Migrationsdomstolen hur den bedömer hans överklagan av asylbeslutet.

– Jag är så stressad just nu och mår psykiskt mycket dåligt. Jag befarar att jag blir utvisad om en månad, säger Morteza Amiri.

Morteza Amiri är nu certifierad miljöbyggsamordnare. Bild: Kicki Nilsson ICON PHOTOGRAPHY

Magnus Hjälte-Åkerblom uppger att företaget försöker anpassa Mortezas arbetsbelastning efter hur det går i asylprocessen.

– Förutom att vi som företag har skrivit all formalia som behövs i den juridiska processen så har vi också medarbetare som stöttar Morteza socialt. Vi förstår att han vissa dagar inte mår toppen, därför har han möjligheten att få jobba hemma när han känner det så. Det måste vara hemskt att behöva gå med det här över sig hela tiden, säger han.

Läste in gymnasiet på två år

Kamtech fick ett tips om Morteza efter att han pluggat in en treårig teknisk utbildning på gymnasiet på bara två år och erbjöd honom en praktikplats. Sedan blev han kvar på företaget och är nu certifierad miljöbyggsamordnare.

– Morteza var en ung kille med teknisk bakgrund och han fick gå en intern utbildning här och blev snabbt en del av verksamheten. Nu har han en tillsvidareanställning precis som alla andra. Hans lön ligger inte på samma nivå som alla andras än, men han har ändå en bra lön, säger Magnus Hjälte-Åkerblom.

Pekar på en politisk utveckling

Morteza Amiri flyttade nyligen till en egen lägenhet och är tacksam mot sin svenska familj i Örebro som lotsade in honom i det svenska samhället. Fritiden fyller han med att träna ungdomar och vuxna i taekwondo (han har själv svart bälte), han är fotbollsdomare i division 2 och också ungdomsledare i kyrkan.

– Jag har sett friheten här i Sverige och jag är rotad här socialt med fast arbete. Migrationsverket menar att jag därför också kan återanpassa mig till det afghanska samhället. Men det kommer inte att gå. Jag lämnade i så tidig ålder och var aldrig vuxen där. Jag har heller verkligen ingenstans att ta vägen i Afghanistan. Sverige är mitt hemland, säger Morteza Amiri.

Magnus Hjälte-Åkerblom är vd på Kamtech.

Frustrationen och ilskan på Kamtech växer i takt med att utvisningshotet blir allt påtagligare. Magnus Hjälte-Åkerbloms personliga uppfattning är att det har skett en politisk utveckling i samhället de senaste åren som fått konsekvenser för hans anställde. Han menar att de politiska partierna idag verkar slåss för att stänga de svenska gränserna.

– Jag förstår att folk blir förbannade över vissa frågor som rör invandring men så här får det inte gå till. Det är åt helskotta fel. Vi pratar ofta om arbetskraftsinvandring, hur viktig den är och att flyktingar måste anpassa sig. Här har vi faktiskt en person som anpassat sig perfekt. Det är för mig en gåta att en person som gör allt rätt ska utvisas. Jag tappar förtroendet för vårt system, säger Magnus Hjälte-Åkerblom till TN.