KOMPETENSUTVISNINGARNA

Beskedet: KI-forskarens bebis får stanna i Sverige

Forskaren Chaitanya Tellapragada. Bild: Centrum för rättvisa

Forskaren Chaitanya Tellapragadas dotter får stanna i Sverige, enligt ett nytt beslut från Migrationsverket. Men nyfödda forskarbarn riskerar fortfarande utvisning, varnar juristen Olivia Möller.

När KI-forskaren Chaitanya Tellapragadas yngsta dotter föddes i oktober 2021 beslutade Migrationsverket att utvisa henne för att hennes ansökan om uppehållstillstånd inte lämnats in ”före inresan” till Sverige. Detta trots att hon är född i Sverige.

Chaitanya Tellapragada har fått hjälp av Centrum för rättvisa och efter en lång process har nu utvisningen stoppats. Men nyfödda forskarbarn riskerar fortfarande utvisning, varnar juristen Olivia Möller som är ombud för Chaitanya Tellapragadas dotter.

– Utvisningen av Chaitanya Tellapragadas dotter visar på en onödig formalism och saknar helt poäng. Det är bra att utvisningen tagits tillbaka och att den här historien har fått ett lyckligt slut, men det finns tyvärr inget som tyder på att Migrationsverket tänker sluta utvisa nyfödda forskarbarn, säger hon i en kommentar.

– Jag och min fru är såklart lättade över att vår dotters utvisning har stoppats. Vi förstod aldrig poängen med den. Jag tror att Migrationsverkets linje leder till att utländska forskare väljer bort Sverige som forskningsland, säger Chaitanya Tellapragada, i en kommentar.

Centrum för rättvisa: KI-forskarens dotter får stanna i Sverige – men nyfödda forskarbarn riskerar fortfarande utvisning