KOMPETENSUTVISNINGARNA

Ledare: Självdestruktivt med kompetensutvisningar

Forskaren Chaitanya Tellapragada, vars nyfödda dotter skulle utvisas enligt Migrationsverket. Beslutet ändrades, men fler forskarbarn riskerar att hamna i kläm, menar Expressens ledarsida. Bild: Centrum för rättvisa

Kompetensutvisningarna slår inte bara mot enskilda som får lämna sina framtidsplaner därhän på grund av vår stelbenta byråkrati. De skadar även Sveriges rykte som ett land för internationella talanger. Det menar Expressens ledarsida.

Ledarsidan tar upp fallet om KI-forskaren Chaitanya Tellapragada, vars barn fick ett utvisningsbeslut, och efterfrågar nu lagändringar från regeringen för att historien inte ska upprepas.

”Att högkvalificerad arbetskraft behandlas på det här sättet kan inte beskrivas som annat än självdestruktivt när man betänker hur viktig den är för vårt välstånd och vår konkurrenskraft”, skriver dem.

”Trots de ansträngningar som har gjorts är det uppenbart att vi på nytt behöver ta ett helhetsgrepp kring frågan hur vi river hinder för den högkvalificerade arbetskraftens uppehälle i Sverige. Så behöver inte fler forskarfamiljer oroa sig för utvisning”.