AVTALSRÖRELSE

LO varslar om storkonflikt

Bild: Robin Haldert / TT

Nyligen varslade Kommunal Gröna Arbetsgivare om konflikt i förhandlingarna på områdena golfbanor och trädgårdsodlingar. Nu väljer flera LO-förbund att lägga sympativarsel.

Kommunal varslade i förra veckan om konflikt mot de gröna näringarna med start den 20 juni. Konflikthotet gäller golfbanor, trädgårdsodlingar och sympatiåtgärder mot trädgårdsanläggningar. Varslen innefattar dessutom mer- och övertidsblockad och en nyanställnings- och inhyrningsblockad.

Parterna utgår från att följa industrins så kallade märke med en kostnadsram på totalt 7,4 procent över två år. Knäckfrågan är deras olika syn i hur kostnaderna hålls på den nivån. De krav som fackförbundet Kommunal ställer idag kommer att överstiga märket, enligt Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna Arbetsgivare.

− Frågan är om Kommunal kommer att acceptera en lönenormering på svensk arbetsmarknad, sa han till TN nyligen.

Men nu väljer alltså LO att ta till ett av de mest kritiserade strejkvapnen på svensk arbetsmarknad: Sympativarsel.

”Det är en principfråga som rör allas löner. Vi ruckar inte på kraven i LO:s samordning”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en skriftlig kommentar och fortsätter:

"Alla förbund är igång med förberedelser och varslen kommer att läggas snarast.”

När LO i höstas samordnade sig inför avtalsrörelsen ställde 13 av 14 förbund sig bakom den gemensamma avtalsplattformen. Först ut att lägga ett sympativarsel var Fastighetsanställdas förbund, skriver TT. De har bland annat varslat AstraZeneca i Mölndal. Den konflikten bryter ut 28 juni.

Den konflikt som Kommunal har varslat om bryter ut 20 juni, om inte parterna kommer överens om ett avtal innan dess.