DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Kritiskt dygn för att undvika tågstrejk

Stora trafikstörningar i tågtrafiken hotar i veckan om fack och arbetsgivare inte lyckas göra upp och undvika strejk bland tågpersonal. Arkivbild Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi (TT)

Fack och arbetsgivare har nu återupptagit samtalen för att undvika en tågstrejk. Kan de inte göra upp hotar stora trafikstörningar i tågtrafiken redan på måndag.

Fackförbundet Seko sköt i veckan fram ett varsel om strejk från torsdag till måndag, för att ge utrymme för en sista runda samtal mellan parterna.

Konflikten kretsar kring schemafrågor, arbetstider och ensamarbete, där den senaste frågan fick stor uppmärksamhet när pendeltågsförarna gick ut i en vild strejk i mitten av april.

Om inte fackförbundet Seko och Almega, som företräder arbetsgivarna, lyckas nå en lösning i de fortsatta förhandlingarna i helgen bryter Sekos första strejkvarsel ut klockan 15 på måndag den 15 maj.

Varslet är utformat som en trestegsraket. Steg ett innebär att Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kommer att drabbas.

I steg två och tre tas bland annat tunnelbanan i Stockholm och fler SJ-sträckor ut i strejk, och sist i kedjan även godstrafik på räls.