DET NYA ARBETSLIVET

Undersökning: Varannan öppen för att flytta utomlands för jobbets skull

Foto: Cool Company

Majoriteten av svenskarna kan tänka sig att flytta utomlands för jobbet, byta bransch och även jobba extra vid sidan av som frilansare, visar en ny undersökning.

Ett arbetsliv på en och samma arbetsplats med fasta arbetstider och en guldklocka för lång och trogen tjänst ser ut att bli alltmer avlägset för fler. Människor idag har en flexiblare inställning till arbetslivet och många har anammat både rörliga arbetstider och flexibel kontorsplats.

Samtiden och de ganska speciella åren som gått återspeglas i arbetsmarknaden, menar frilansbolaget Cool Company som beställt Sifo-undersökningen.

Varannan svensk (53 procent) att de kan tänka sig att flytta för jobbet. Bland den yngre gruppen i åldrarna 18–29 år är ännu fler öppna för att bosätta sig i ett annat land på grund av jobbet, hela 63 procent av unga svenskar kan tänka sig att flytta utomlands för jobbets skull. Likaså kan majoriteten av svenskarna (68 procent) tänka sig att jobba helt digitalt med en arbetsgivare eller uppdragsgivare i ett annat land.

Nära varannan svensk (46 procent) kan även tänka sig att byta bransch från sin nuvarande bransch enligt undersökningen.

Topplista 2023 – branscher svenskar vill byta till

1. Försvaret/rättsväsendet

2. Utbildning

3. Resa/äventyr

Pressmeddelande: Ny Sifo-undersökning: Varannan öppen för att flytta utomlands för jobbet skull