KOMPETENSKRISEN

Alarmerande kompetensbrist globalt – hög även i Sverige

Genrebild. Bild: Mostphotos

Arbetsgivare världen över slår i en ny undersökning larm om en ökad kompetensbrist. Tre av fyra svenska företag har svårt att hitta personal.

I Sverige är det drygt tre av fyra svenska företag som uppger att de har svårt att hitta personer med rätt kompetens. Samtidigt fortsätter den globala kompetensbristen att öka, vilket leder till ytterligare konkurrens internationellt. Det visar en undersökning från ManpowerGroup.

– Även om den svenska arbetsmarknaden ser ut att kylas av något under våren så är det fortsatt en dramatisk brist på kompetens inom en rad yrkesområden, exempelvis inom tillverkningsindustrin och it-sektorn. Det råder även brist på miljö- och hållbarhetsexperter och kompetens inom operatörs- och logistikområdet. Det är naturligtvis extra bekymmersamt för oss i Sverige att kampen om talangerna hårdnar i ett läge då det satsas stora resurser på nya hållbara och kompetensintensiva verksamheter som kräver specialister på en rad olika funktioner, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup, i ett uttalande.

Pressmeddelande: Alarmerande kompetensbrist globalt – fortsatt hög även i Sverige