AVTALSRÖRELSE

Arbetsgivarna varslar om lockouter – ska minska skadan från fackliga konflikter

Johan Grauers, Sveriges Hamnar, och Linda Räfsbäck, Svenska Flygbranschen. Bild: Pressbild, Johan Nilsson/TT

Sveriges Hamnar och Svenska Flygbranschen varslar om lockouter. Varslen gäller hos de företag där Transportarbetareförbundet och Hamnarbetarförbundet tidigare har varslat om konflikt. ”Vi trappar inte upp konflikten, utan hanterar de praktiska konsekvenserna”, säger Linda Räfsbäck på Svenska Flygbranschen.

Det var tidigare i veckan som Hamnarbetarförbundet först varslade om konflikt i de svenska hamnarna. Strax efter kom Transportarbetareförbundets konfliktvarsel i såväl hamnarna som bland kabinpersonal på flyget. För säkerställa att konflikterna, om de bryter ut, orsakar så liten skada som möjligt varslar nu Sveriges Hamnar om spegellockout och Svenska Flygbranschen om spegel- och konsekvenslockouter.

– Vi har varit redo att skriva på ett avtal med Transport inom ramen för märket. De har i stället valt att varsla om stridsåtgärder som skulle innebära att flygningar måste ställas in, även när bara någon enstaka person är uttagen i strejk. Vi behöver nu varsla om lockout för att minska skadan och skapa förutsättningar för bolagen att lösa kundernas resor på bästa sätt. Vi trappar inte upp konflikten, utan hanterar de praktiska konsekvenserna för våra medlemsföretag, säger Linda Räfsbäck, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen, som är en del av Transportföretagen.

Transportarbetareförbundets konfliktvarsel omfattar bland annat kabinchefer och personer utbildade till kabinchefer. Svenska Flygbranschens lockoutvarsel omfattar därför i sin tur bland annat all kabinpersonal som skulle ha arbetat på strejkdrabbade flighter.

– Ett flygplan kan inte lyfta utan en kabinchef ombord. När Transport inte låter kabinchefer få utföra sina arbetsuppgifter stannar således flygplanet på marken. Som en följd av det omfattar lockouten även övrig kabinpersonal på de flygningar som behöver ställas in, säger Linda Räfsbäck.

Sveriges Hamnars spegellockout gäller samma tider och platser som Hamnarbetarförbundets och Transportarbetareförbundets varsel. Enligt Sveriges Hamnar, som också är en del av Transportföretagen, är syftet att begränsa skadan för hamnarnas verksamhet och kunder samt att samtidigt förmå fackförbunden att upphöra med sina stridsåtgärder.

– Hamnarnas verksamhet är mycket känslig för störningar och de stridsåtgärder som facken har varslat om innebär stora kostnader för hamnföretagen. Med rådande omvärldsläge är hamnarna också sårbara utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar.

Om lockout-varslen

Svenska Flygbranschens spegellockout omfattar samma arbetstagare, tider och arbetsplatser som Transports varsel om blockad. Vad gäller fackets blockad för utkallelse på standby omfattar lockouten hela standby-passet. I den andra delen av varslet gäller lockouten all kabinpersonal som skulle ha arbetat på strejkdrabbade flighter.

Sveriges Hamnars spegellockout gäller motsvarande tider och platser som i fackens konfliktvarsel. Syftet är att begränsa skadan för hamnarnas verksamhet och kunder samt att förmå facken att upphöra med sina stridsåtgärder.

Källa: Transportföretagen

Det här är en lockout

Lockout är en stridsåtgärd som innebär att arbetstagare utestängs från arbetsplatsen. Det är arbetsgivarnas motvapen till strejk.

Konsekvenslockout innebär att en arbetsgivare lockoutar arbetstagare som inte är uttagna i konflikt men som till följd av arbetstagarsidans stridsåtgärder förhindras att utföra sitt arbete.

Spegellockout innebär att arbetsgivaren lockoutar de arbetstagare som facket har tagit ut i konflikt. Det är en neutraliseringsåtgärd som kan vidtas av arbetsgivaren då facket har varslat om stridsåtgärder och innebär ingen upptrappning av konflikten, men ger arbetsgivaren möjlighet till kontroll över konfliktprocessen.

Källa: Svenskt Näringsliv