DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN
Domen: Ny cementkris avvärjd – ”Viktigt för hela samhället”
Heidelberg Materials får fortsätta att bryta kalk i Slite på Gotland, enligt en dom i mark- och miljödomstolen. Beskedet mottas av jubel och klang av näringslivet. ”Av högsta vikt att en lång överklagandeprocess nu undviks”, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Heidelberg Materials, tidigare Cementa, har ansökt och fått ett 30-årigt täkttillstånd för brytning av kalksten på File hajdar i Slite.
– Det är ett mycket välkommet besked för oss och för hela Sveriges byggsektor när domstolen bekräftar att det går att bedriva en långsiktig cementtillverkning på Gotland, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige, i en kommentar.
– För att kunna genomföra de planerade investeringarna i Slite är det av högsta vikt att en lång överklagandeprocess nu undviks. En långsiktigt tryggad råvarutillgång genom ett lagakraftvunnet tillstånd spelar en avgörande roll för att möjliggöra nödvändiga investeringar i svensk cementindustri, fortsätter hon.
I ett pressmeddelande skriver domstolen att tillståndet ger bolaget rätt att fortsätta bryta kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet.
Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från bland annat File hajdar-täkten och Västra brottet.
"Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden", säger rättens ordförande, rådmannen Inge Karlström, i ett pressmeddelande.
”Den här kalken behövs för hela samhällsbygget.”
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, berättar att hon är lättad efter dagens besked.
– Det är oerhört positivt naturligtvis. Domen innebär att vi, åtminstone på under överskådlig tid, har tillgång till kalk i Sverige.
Hon lyfter fram att 75 procent av all kalk som används för byggnation i Sverige kommer från just Slite.
– Den här kalken behövs för hela samhällsbygget. Vi har fortsatt bostadsbrist och ett omvärldsläge som gör att beredskapsfrågorna är väldigt viktiga. Fortifikationer, bunkrar och liknande kommer att fodra väldiga mängder betong.
Vad skulle det bli för konsekvenser om det blev ett avslag idag?
– Då skulle vi inte vara tillbaka på ruta noll, utan ännu värre då behoven av betong och cement har blivit större i och med beredskapsfrågan.
– För byggbranschen skulle det vara katastrof.
400 000 jobb låg i riskzonen
Enligt en scenarioanalys som Byggföretagen gjorde 2021 kunde 400 000 jobb kan hotas i Sverige på grund av cementkrisen på Gotland. Dessutom skulle tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas.
– Då förstår man att dagens besked på så många olika sätt är positivt för Sverige.
Även om domen kan överklagas, så kommer verksamheten att kunna fortsätta även under överklagandeperioden.
– Vi hoppas naturligtvis på att det inte blir fler överklaganden och om det blir en till överklagandeprocess så hoppas vi att den landar i ett ytterligare positivt besked. För Sverige behöver Slite.
Hon menar att även om dagens besked var positivt, så finns fortfarande samma juridiska problematik som ledde fram till den första domen.
– Miljötillståndsprocesser är oerhört oförutsägbara, långa och kostar mycket pengar.
– Vi tycker att man behöver se över hela miljötillståndsprocessen så att den blir mer anpassad till riksintressen som till exempel långsiktigt hållbar råvaruförsörjning, försörjningsberedskap och klimatomställning.
”Centralt att vi har kontroll över en samhällskritisk råvara”
Beskedet välkomnas av branschorganisationen Svensk Betong.
– Det här är ett viktigt domstolsbeslut, inte bara för betongbranschen utan för hela samhället. Tillgången på cement är en förutsättning för att tillverka betong som behövs för att bygga bostäder, vägar, broar och klimatanpassad infrastruktur med mera, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, i ett pressmeddelande.
Cement från Slite står för en majoritet av den cement som tillverkas och används i Sverige, vilket gör den central för vår försörjning, menar hon.
– Den är också viktig kopplat till den geopolitiska frågan för när vi behöver stärka och rusta Sverige kommer det att behövas mycket betong. Då är det centralt att vi har kontroll över en samhällskritisk råvara som cement som vi behöver för att producera betong, säger hon.
Även Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson är positiv till domen.
– Vi välkomnar beslutet som säkrar tillgången till en samhällsviktig råvara. Kalk är avgörande för bland annat byggande, ståltillverkning och vattenrening och stärker således även försörjningstryggheten i ett oroligt omvärldsläge. Nu hoppas vi att domen står sig, så att nödvändiga investeringar kan genomföras, säger hon.
Branschorganisationen Svemin beskriver domen som avgörande för Sveriges möjligheter att bygga fossilfritt, men också för att stärka landets motståndskraft.
– Beslutet visar att det går att kombinera hög miljöambition med geopolitisk hänsyn och industriell utveckling om tillståndsprocesserna fungerar. Nu är det avgörande att domen kan vinna laga utan långdragna överklaganden. En långsiktigt tryggad tillgång till råvaror är helt avgörande för att investeringarna i framtidens cementindustri ska bli verklighet, säger Svemins vd Maria Sunér i en kommentar.
Beatrice Nordensson/TT