NORDENS EKONOMIER

Stubb och Haavisto slåss om presidentskapet

Pekka Haavisto och Alexander Stubb möts igen i nästa valomgång. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva/TT

Finland (TT)

Alexander Stubb och Pekka Haavisto får göra upp i en andra omgång av det finländska presidentvalet om två veckor. Nu är frågan hur de ska lyckas vinna över de utslagna kandidaternas väljare på sin sida. ”Tävlingen börjar först nu”, säger Stubb.

Med 99,9 procent av rösterna räknade har Stubb från Samlingspartiet fått 27,2 procent och Haavisto, obunden, 25,8 procent.

Med den nationella säkerheten i fokus och i ljuset av en orolig omvärld är det internationella intresset stort för det finländska presidentvalet – det första sedan Natointrädet.

– Jag har aldrig känt mig mera nordisk än under de senaste åren, speciellt efter Rysslands attack mot Ukraina. Vårt band med Sverige är mycket nära, svarar Stubb under en presskonferens på en fråga om sin tvåspråkighet.

"Tävlingen börjar nu"

Eftersom ingen kandidat fick över hälften av rösterna väntar en andra valomgång den 11 februari. Först då får vi veta vem som efterträder den mycket omtyckta presidenten Sauli Niinistö, som suttit i tolv år.

– Tävlingen börjar först nu, konstaterar Stubb inför en jublande publik på sin valvaka i Helsingfors.

Stubb och Haavisto ledde länge opinionsundersökningarna, men under den sista kampanjveckan steg även Sannfinländarnas Jussi Halla-aho till toppen, och det blev svårt att sia om vilka två som skulle göra upp i en andra omgång.

Ingen specifik plan

Men Halla-aho landade till slut på bara 19 procent.

– I varje valkampanj är det viktigt att vara sig själv. Jag har min egen agenda. Jag pratar mycket om utrikes- och säkerhetspolitik och om Finland som ett Natoland och delar mina idéer och värden, säger Stubb om hur han ska vinna flest röster i nästa runda.

– Jag har ingen specifik plan för de kommande 13 dagarna men är säker på att vi kommer att forma en i morgon när vi börjar jobba på en ny kampanj.

Även Pekka Haavisto är nöjd med utfallet.

– Vi vann Tammerfors, vi vann Helsingfors och vi vann Åland! konstaterar han inför en lyrisk valvaka.

Valdeltagandet blev högt. 74,9 procent av de röstberättigade använde sin rösträtt – enligt Yle den högsta siffran sedan 1994.

Sofie Fogde/TT

Alexander Stubb med sin hustru Suzanne Innes-Stubb på sin valvaka i Helsingfors. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva/TT
De tre kandidater som kämpade om platserna i den andra omgången. Från vänster: Alexander Stubb, Pekka Haavisto och Jussi Halla-aho. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva/AP/TT

Fakta

Preliminärt resultat i det finländska presidentvalet, med 99,9 procent av rösterna räknade:

Alexander Stubb (Saml) 27,2 procent

Pekka Haavisto (obunden) 25,8

Jussi Halla-aho (Sannf) 19,0

Olli Rehn (C) 15,3

Li Andersson (VF) 4,9

Jutta Urpilainen (SDP) 4,3

Mika Aaltola (obunden) 1,5

Sari Essayah (KD)1,5

Harry Harkimo (RN) 0,5

Källa: Yle