ELKRISEN

Notan för tyska elkaoset: 149 miljarder: ”Vad ni än gör – kopiera inte oss”

Arkivbild: Vattenånga stiger från brunkolkraftverket i Jänschwalde (Brandenburg). Bild: Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images

Tysklands elkaos fortsätter. Nu tvingas staten subventionera företagens elpriser med 149 miljarder kronor. ”Vad ni än gör i Sverige, kopiera inte Tysklands totalt misslyckade energipolitik”, säger experten Staffan Reveman.

Under projektet Energiewende (energiomställning) har Tyskland jobbat hårt det senaste decenniet med att stänga ned fossilfri kärnkraft och försökt ersätta med förnybar elproduktion.

Tidningen Näringslivet har i flera artiklar visat att projektet går dåligt. De fossila källorna utgör fortfarande bulken i elsystemet och man tvingas öppna upp gamla kolkraftverk och nya hamnar för fossilgas för att täcka efterfrågan samtidigt som experter varnar för att balansansvariga får svårt att hantera säkerheten i systemet.

Nu kommer notan för nästa år. Som energianalytikern Staffan Reveman tidigare spekulerat i väljer nu den tyska regeringen att gå in med statliga medel för att stötta industrin, som brottas med de ökade priserna.

Enligt ett uttalande från förbundskansler Olof Scholtz planerar regeringen att subventionera företagen med motsvarande 12,8 miljarder euro eller 149 miljarder kronor nästa år inklusive skattesänkningar.

– Sänkningen av elskatten för den producerande industrin kommer nu att kosta skattebetalarna mellan 6-7 miljarder euro vilket innebär att de andra åtgärderna är ungefär i samma storleksklass, säger Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik till Tidningen Näringslivet.

Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik. Bild: Privat

"Vad ni än gör – kopiera inte oss”

Orsaken till stöden, menar han, är att industrin ska klara den europeiska konkurrenskraften och inte lämna landet, vilket de tidigare hotat med.

– Ett särskilt stöd planeras för 350 företag som förbrukar särskilt mycket el och som är utsatta för stark internationell konkurrens, säger han till Tidningen Näringslivet.

Sänkningen av elskatten innebär att Tyskland går från 1,537 cent per kilowattimme till EU:s miniminivå på 0,05 cent per kilowattimme för industrisektorn.

– Finansminister Lindner (liberal) hade föreslagit denna åtgärd men i slutänden är det en kompromiss. Näringslivs- och klimatminister Habeck (De gröna) får också lättnader för energiintensiva företag. Han hade ursprungligen beräknat cirka fyra miljarder euro per år för sin ”Brückenstrompreis” (överbryggningselpris).

Detta är ytterligare ett bevis på hur Tysklands Energiewende straffar landet, menar Staffan Reveman.

– Jürgen Trittin (De gröna) var från oktober 1998 till november 2005 förbundsminister för miljö, naturskydd och kärnsäkerhet. Ett av hans viktigare statements får vi inte glömma. Han lovade tyskarna att energiomställningen inte skulle kosta dem mer än en kula glass i månaden. Det var hans ord när han lanserade det första programmet som garanterade pengar till alla som satte upp ett solcellssystem på sitt tak eller vindkraftverk på sin åker.

– Vad ni än gör i Sverige, kopiera inte Tysklands totalt misslyckade energipolitik.