Förbud mot koranbränningar kan ge nya problem

Koranabränning utanför Christiansborg i Köpenhamn den 7 augusti. Arkivbild. Bild: Ritzau Scanpix/TT

Danmark (TT-Ritzau)

Även om Danmarks regering med sitt nya lagförslag skulle få stopp på just koranbränningar kan nya metoder för att provocera poppa upp.

Varningen utfärdas av Jens Elo Rytter, professor i förvaltningsrätt, som undrar vad som händer då.

– Om man till exempel i manifestationer i stället börjar förlöjliga teckningar av personer som anses heliga, bland dem Muhammed, skulle man kunna föreställa sig att även det kan framkalla starka reaktioner i utlandet, säger Jens Elo Rytter, professor vid Köpenhamns universitet, till nyhetsbyrån Ritzau.

– Och då är frågan om regeringen kommer att utvidga lagförslaget ytterligare.

Det föreslagna förbudet omfattar otillbörlig behandling av föremål som har väsentlig religiös betydelse för trossamfund, såvida det sker offentligt.

Den danska regeringen har gått balansgång, menar Jens Elo Rytter: Å ena sidan vill man täcka in mer än koranbränning, å andra sidan ska det fortsatt vara möjligt att kritisera religion i Danmark.

Även om förbudet inte har trätt i kraft ännu så kan det redan nu bidra till att lugna situationen, tror han.

– Det kan bidra till att övertyga utomlands om att vi verkligen är på väg att göra detta olagligt, även om det tar lite tid att implementera lagstiftningen i ett demokratiskt samhälle.

Men han tycker samtidigt att det är svårbedömt om lagförslaget är tillräckligt för att få bort Danmark från sökljuset i många muslimska länder.