DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Biden om Sverige i Nato: "Det kommer ske"

President Joe Biden talar till flygvapenakademin i Colorado. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

USA:s president Joe Biden "lovar" att Sverige kommer att släppas in i Nato.

Samtidigt håller statsminister Ulf Kristersson öppet för svensk närvaro vid president Erdogans presidentinstallation på lördag.

Det var när Biden talade inför cirka 900 flygkadetter i USA:s flygvapenakademi i Colorado som han förklarade sig vara säker på att Sverige kommer att bli medlem i försvarsalliansen Nato.

– Det kommer att hända, jag lovar, slog den amerikanske presidenten fast, rapporterar AP.

Enligt nyhetsbyrån Reuters betonade presidenten även att det kommer att ske "snart".

"Inom nära framtid" ska även Natochefen Jens Stoltenberg resa till Turkiet för att prata om Sveriges medlemskap i Nato.

– Jag håller nära kontakt med Stockholm, säger Stoltenberg.

Har fått inbjudan

På väg ut från torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien höll Kristersson dörren öppen för att rentav personligen vara med på den turkiska ceremonin i helgen.

– Vi återkommer i den frågan. Vi har fått en inbjudan och vi har en bra plan, säger statsministern utan att vilja gå in på fler detaljer.

I Moldavien talade Kristersson även om Nato med ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– De är väldigt uttryckliga: de samtalar direkt med president Erdogan. De är väldigt tydliga med att de vill att Sverige ska bli en del av alliansen, både för att det är en väldigt orolig tid i världen just nu, men också för att Sverige har mycket att bidra med, sade statsministern.

Stoltenberg på väg

Även Natos generalsekreterare Stoltenberg har fått en formell inbjudan till Ankara, berättade han på en presskonferens som avslutade Natos informella utrikesministermöte i Oslo.

– Våra staber ser nu över det praktiska när det gäller exakta datum, sade generalsekreteraren.

– Planen är att åka ensam, men jag är också säker på att det kommer att finnas andra format där Sveriges politiska ledarskap engageras.

Jens Stoltenberg poängterar att Turkiet, likt de andra Natoländerna, har bjudit in Sverige till alliansen. Under det år där Sverige har sökt uppfylla åtaganden gentemot Turkiet har generalsekreteraren haft många telefonsamtal och möten för att föra processen framåt, underströk han.

– Vi har gått igenom en valperiod i Turkiet och då har kontakterna inte varit lika nära och intensiva, men nu när valet är över så tycker jag att det är viktigt att återstarta dialogen och processen.

Tidpunkt för besök oklart

Jens Stoltenbergs besked uppskattades av Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som ser väldigt positivt på besöket.

– Det är naturligtvis viktigt och angeläget att det tas många kontakter med Turkiet och Ungern från Nato, och generalsekreteraren är ju alliansens främste företrädare så det är väldigt positivt, säger han till Ekot i Sveriges Radio i Oslo.

Billström väntar för närvarande på återkoppling från Turkiet om ett formellt möte länderna emellan. Det ska hållas inom ramen för det trepartsavtal som Sverige, Finland och Turkiet ingick förra sommaren.

Erdogan deltog inte

– Där kommer både Sverige, Finland och Turkiet att träffas dessutom, alla tre parter som ingick det här trilaterala memorandumet, och där finns då möjligheten att jämföra hur processen har sett ut och hur man ser på det från turkisk sida i förhållande till vad vi har gjort, sade den svenske utrikesministern i en intervju med TT på torsdagsmorgonen.

Den nyåtervalde Erdogan deltog inte i torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien. Men kontakter finns ändå mellan Sverige och Turkiet.

– Vi har haft kontakter. Jag har gratulerat förstås till valresultatet och vi har haft kontakter på tjänstemannanivå, så vi står beredda att diskutera med Turkiet, precis vilken dag som helst. Och det vet Turkiet om, sade Ulf Kristersson.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Wiktor Nummelin/TT