Erdogan vann det turkiska valet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under sitt tal i Istanbul på söndagskvällen. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Turkiet (TT)

Recep Tayyip Erdogan har vunnit det turkiska presidentvalet och får sitta kvar i ytterligare fem år.

Själv utropade han sig sig som segrare under tidig kväll.

– Den enda vinnaren är Turkiet, sade han i ett tal från ett busstak i Istanbul.

Turkiets starke man de senaste två decennierna möttes av högt jubel av hundratals anhängare när han höll sitt första tal efter valet.

– Vi ska styra de kommande fem åren. Vi ska göra oss förtjänta av ert stöd, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Han passade också på att håna utmanaren Kemal Kiliçdaroglu.

– Hej då Kemal, sade han, med hänvisning till en valslogan.

Samtidigt kommer kommer bilder på firande Erdogan-anhängare i Istanbul och Ankara och uppgifterna i de inhemska Erdogan-vänliga medierna är enstämmiga: Presidenten har vunnit valet.

Orbán gratulerade

När 99,4 procent av rösterna räknats i söndagens andra omgång av presidentvalet får Erdogan preliminärt 52,1 procent av rösterna, mot 47,9 för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu, rapporterar CNN Türk.

Nyhetsbyrån Anka, som står oppositionen nära, rapporterar ett något svagare stöd för Erdogan – men även den uppger att han leder, med 51,9 procent mot 47,9.

Redan innan rösträkningen kommit över 90 procent gratulerade såväl Ungerns premiärminister Viktor Orbán som Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani till segern.

"Gratulerar herr president till den odiskutabla segern", skriver Orbán på Twitter.

När vallokalerna öppnade spådde de flesta att den sittande presidenten skulle vinna över Kiliçdaroglu, inte minst sedan den tredje kandidaten i den första valomgången, Sinan Ogan, manat sina väljare att rösta på Erdogan.

Lugn valdag

Om det preliminära resultatet står sig innebär det att båda kandidaterna ökat sina andelar av det totala antalet röster, men att Erdogan gynnats mest. Presidenten ökar med lite över fyra procentenheter och Kiliçdaroglu ökar med en dryg procentenhet.

Själva valdagen har enligt rapporterna varit lugn. Det största oppositionspartiet, Kiliçdaroglus CHP, uppger att en av dess egna valobservatörer överfallits i en by i sydöstra Turkiet, uppgifter som inte bekräftats av oberoende källor. I övrigt har inga uppgifter om större bråk kommit.

Erdogans parti AKP säkrade i parlamentsvalet den 14 maj fortsatt majoritet i kammaren, förutsatt att det starkt nationalistiska MHP fortsätter att agera stödparti.

Martin Yngve/TT

Erdogan-anhängare jublar utanför presidentpalatset i Ankara. Bild: Ali Unal/AP/TT

Fakta

Recep Tayyip Erdogan föddes i Istanbul 1954. Han blev stadens borgmästare 1994.

2001 grundade Erdogan det konservativt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), som sedan 2022 har styrt Turkiet. I valet 2002 fick han inte ställa upp som kandidat, då han tidigare avtjänat ett kortare fängelsestraff för att offentligt ha citerat en dikt som ansågs propagera för islamistiskt våld.

Han tog över som premiärminister 2003, en roll han hade fram till 2014 med Abdullah Gül som president.

2014 valdes Erdogan själv till president, den första i Turkiet som utsetts genom allmänna val. Han omvaldes med absolut majoritet i juni 2018.

Under AKP:s första år vid makten upplevde Turkiet en kraftig ekonomisk uppgång. De senaste åren har ekonomin dock stagnerat, med skenande inflation och arbetslöshet, samtidigt som landet enligt många bedömare utvecklats i en auktoritär riktning.

Efter valet 2018 började Erdogan genom olika lagar och dekret att omforma statsapparaten på ett sätt som i princip innebar att den tidigare parlamentarismen ersattes av ett presidentstyre, med en mycket stor koncentration av makt till statschefen.

Samtidigt har Erdogan och AKP gett islam en alltmer framskjuten plats i det historiskt sett starkt sekulära Turkiet.