DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Turkiet öppnar för nya Nato-samtal med Sverige

Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Nato (TT:s korrespondent)

En månad efter den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm uppges Turkiet återigen öppna för Natosamtal med Sverige.

– Vi står naturligtvis redo, säger utrikesminister Tobias Billström.

På väg in till dagens möte med sina EU-kollegor i Bryssel berättar Billström (M) för den svenska presskåren på plats om de turkiska beskeden.

– Jag noterar naturligtvis i dag att min kollega (Turkiets) utrikesminister Mevlüt Cavusoglu har meddelat att man är beredd att återuppta samtalen med Sverige och vi står naturligtvis redo att göra detta. Det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, säger Billström.

Vad nästa steg blir är ännu oklart.

– Vi får ju börja med att återuppta dem (samtalen) och det är det beskedet som har kommit i dag, säger Billström.

Paus i januari

En presskonferens hölls tidigare i dag i Ankara med Cavusoglu och USA:s besökande utrikesminister Antony Blinken. Den sistnämnde träffar i dag även president Recep Tayyip Erdogan.

Samtalen om Turkiets ratificering av Sveriges Natomedlemskap pausades efter den uppmärksammade koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Drygt en vecka dessförinnan hängdes en docka föreställande president Erdogan i Stockholm, vilket också väckte skarpa protester i Turkiet.

Därefter har det i stället från turkisk sida konstaterats att man inte ser några problem med att ratificera Finlands Natomedlemskap, vilket också följts av besked från Nato om att det inte är någon given nödvändighet att de två ländernas ratificeringar – eller Natointräden – sker samtidigt.

Med Finland

Billström hoppas ändå fortfarande på ett samtidigt nordiskt inträde i Nato.

– Vi jobbar naturligtvis med målet att vi ska kunna bli medlemmar i Nato tillsammans med Finland, men detta är trots allt en fråga för det turkiska parlamentet. Det har varit välkänt från början att det här är en fråga om suveräna stater som fattar suveräna beslut, säger Billström.

Även finländske kollegan Pekka Haavisto är på plats i Bryssel för dagens EU-utrikesministermöte.

– Vi diskuterar hela tiden med Turkiet och jag vet att också Sverige har kontakter dit. Förstås hoppas vi att båda länder kan åka till Nato så snabbt som möjligt. Jag tror det är mycket viktigt att vi har mycket tätt samarbete med Sverige hela tiden, säger Haavisto.

Möts i Bryssel?

En möjlighet till direkta samtal mellan Sverige och Turkiet kommer för att finnas i Bryssel om en knapp månad. Som ordförandeland i EU:s ministerråd står Sverige och statsminister Ulf Kristersson (M) den 16 mars som värd för en givarkonferens för att ge stöd till de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

– Jag var redan samma kväll som jordbävningen inträffade, strax före midnatt, i kontakt med min utrikesministerkollega och ställde då i utsikt att vi skulle genomföra den här konferensen, vilket möttes med ett stort välkomnande från deras sida. Vi räknar naturligtvis med att Turkiet kommer att delta, liksom alla andra stater, på hög nivå, säger Tobias Billström i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT