CORONARESTRIKTIONERNA

EU förbereder testkrav för Kinaresenärer

Passagerare som kommer från Kina till Charles de Gaulle i Paris behöver visa negativt covidtest för att komma in i landet. Frågan om gemensamma krav för EU diskuteras under onsdagen. Bild: Aurelien Morissard/AP/TT

Coronaviruset (TT)

Flera länder har infört krav på negativa tester för resenärer från Kina. Nu ska EU diskutera om samma krav bör gälla i hela unionen.

Smittspridningen i Kina ökar och när landet nu lättar på sina egna reserestriktioner sprids oron för att nya virusvarianter ska spridas. Flera länder har eller ska införa krav på negativa covidtester, däribland Storbritannien, Frankrike, Israel, USA, Spanien, Italien, Japan och Sydkorea.

Under onsdagen hålls ett EU-möte, som Sverige i egenskap av ordförandeland har sammankallat till, där frågan om eventuella inreserestriktioner till EU ska diskuteras. Mötet startar klockan 15 och förväntas pågå till 18.30.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har krishanteringsmekanismen IPCR förberett en rekommendation om vad som ska gälla vid inresa till EU från Kina. Bland annat kommer experter inom hälso- och rättsfrågor att delta.

Enligt Sara Keuse, presskontakt på den svenska EU-representationen, hålls mötet på tjänstemannanivå och inga formella beslut kommer att fattas.

Att EU enas om eventuella inreseregler är avgörande för effekten. Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, sade under tisdagen att det inte är meningsfullt om bara Sverige inför krav på negativa tester.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC skriver dock på sin webb att varianterna som cirkulerar i Kina redan finns inom EU och inte är kritiska för invånarna här.

Petra Hedbom/TT