Klart: Liz Truss blir ny premiärminister

Striden om ledarskapet för brittiska Tories har stått mellan Liz Truss och Rishi Sunak, här vid en debatt i förra veckan. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritannien (TT)

Efter två månader av politisk turbulens står det klart: Det blir Liz Truss som flyttar in på 10 Downing Street. 47-åringen blir ny premiärminister redan i morgon, rapporterar brittiska medier.

Det konservativa partiets ledarduell stod mellan exmiljöministern Liz Truss och den tidigare finansministern Rishi Sunak, efter det att Boris Johnson meddelat sin avgång den 7 juli. I fredags avslutades omröstningen om vem som ska efterträda Johnson som Tories ledare och därmed ta över ledarskapet över Storbritannien.

Med skenande inflation och skyhöga energipriser väntas det inte bli en lätt uppgift, men Liz Truss klassiska högerbudskap om att sänkta skatter ska rädda folks vardagsekonomi och häva krisen har väckt jubel hos partikamraterna.

Tory-valet visar dock bara vem som är populärast bland de uppemot 200 000 medlemmarna i högerpartiet som har haft rösträtt i frågan. Det återstår att se om partiets nya topp även kan bli de breda massornas ledare.

Enligt opinionsmätningar ligger det konservativa partiet en bra bit bakom socialdemokratiska Labour, efter de skandaler som präglat Boris Johnsons tid som premiärminister och som också utlöste hans avgång.

Fakta

Rishi Sunak, 42 år, tidigare finansminister:

Har suttit i parlamentet sedan 2015 och har gjort en snabb karriär inom partiet. Han utsågs till finansminister 2020 i Boris Johnsons regering.

Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Är född i Southampton i södra England. Hans föräldrar kommer ursprungligen från Indien och emigrerade till England på 60-talet.

Sunak är en av Storbritannien rikaste människor tillsammans med sin fru Akshata Murty, som är dotter till en indisk miljardär.

Liz Truss, 47 år, utrikesminister:

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O´Leary med vilken hon har två tonårsdöttrar.

En vinst för Truss innebär att hon blir Storbritanniens tredje kvinnliga premiärminister.

Källa: AP, BBC