KRIGET I UKRAINA

EU redo för visumstrid med Moskva

Utrikesminister Ann Linde vinkar på väg in till tisdagens informella EU-möte i Prag. Bild: Petr David Josek/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Inget totalstopp, men tuffare tag för ryska medborgare är att vänta när EU-länderna skärper visumreglerna mot öst.

Enighet söks under onsdagen.

Utrikesminister Ann Linde (S) och hennes EU-kollegor ska diskutera visumfrågan på sitt pågående informella ministermöte i Prag i Tjeckien.

På förhand ser det ut som om enighet kommer att kunna nås kring ett förslag om att slopa nuvarande förenklingar av visumsystemet. I så fall blir det dyrare och tar längre tid för ryska medborgare att få visum till EU.

Flera länder vill gärna gå ännu längre, inklusive Sverige.

– Det förslaget tror jag absolut att vi kommer att komma överens om, men jag tror också att det kommer att kunna finnas fler saker. Däremot tror jag inte att det kommer att bli ett fullständigt visumstopp, säger Linde på väg in till utrikesministrarnas inledande möte i Prag under tisdagskvällen.

Sverige har redan skurit ner på möjligheterna för att få visum, vilket landat i att antalet ryska visum nu är nere i en sjättedel av det normala. Vilka ytterligare åtgärder som skulle kunna göras från EU-nivå vill inte Linde tala om på förhand.

Men hon ser hur som helst inte så många fördelar med att ge ryska medborgare visum till EU för tillfället.

– Kanske inte just nu. Det har bara gått sex månader av kriget och man bedriver ett otroligt aggressivt krig som i stora delar är inriktat mot den ukrainska civilbefolkningen. Det finns en känsla bland det ukrainska folket att "här får vi sådana umbäranden, inte minst från civilbefolkningen, och så kan man från Rysslands sida gå och shoppa i Paris". Och jag måste säga att deras argumentation känns ju väldigt rimlig, säger Ann Linde i Prag.

Wiktor Nummelin/TT