Ukrainska spannmålsfartyget är godkänt

Inspektionen gjordes av omkring 20 personer. Gruppen bestod av representanter för ryska, ukrainska och turkiska myndigheter samt FN. Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Inspektionen av den första skeppslasten med ukrainskt spannmål är genomförd, enligt turkiska försvarsdepartementet.

Nu fortsätter färden mot Tripoli i Libanon.

Inspektörerna gick ombord på fartyget Razoni, flaggat i Sierra Leone, på onsdagsförmiddagen. Gruppen bestod av representanter för ryska, ukrainska och turkiska myndigheter samt FN.

Fartyget får nu fortsätta mot Libanon. Ombord finns en last bestående av 26 000 ton majs. Skeppslasten nådde sundet Bosporen i Turkiet sent på tisdagen.

Enligt avtalet inspekterades inte fartyget i Istanbuls hamn, utan ute till havs. Inspektörerna eskorterades till fartyget av den turkiska kustbevakningen, vissa av dem iklädda vita hjälmar.

Enligt turkiska medier rörde det sig om cirka 20 inspektörer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hoppas att transporterna av ukrainskt spannmål ska ske regelbundet i fortsättningen.

– Kontinuitet och regelbundenhet är en nödvändig princip. Alla som konsumerar våra jordbruksprodukter är i behov av det, säger han under sitt nattliga tal.

Spannmålsfartyget lämnade ukrainska Odessa på måndagsmorgonen, som det första efter en överenskommelse mellan Ukraina och Ryssland och med stöd av FN. Syftet är att få i gång exporten av spannmål från Ukraina som hindrats av ryska blockader och strider, och har lett till brist och kraftigt stigande priser.

Minst 16 fartyg till i Ukraina väntar på att komma i väg, enligt Ukrainas regering.

Granskningarna görs för att säkerställa att utgående fartyg inte är lastade med annat än spannmål och att inkommande inte bär med sig vapen.