Ledande koalitionen vinner stort i Japan

Japans premiärminister tillika Liberaldemokraternas ledare Fumio Kishida talar vid en presskonferens i partihögkvarteret på måndagen. Bild: Rodrigo Reyes Marin/poolfoto via AP/TT

Japan (TT-AP-AFP)

Den styrande koalitionen vinner valet till det japanska parlamentets överhus stort och får nu supermajoritet.

Valet präglades starkt av mordet på den förre premiärministern Shinzo Abe.

Den nu styrande koalitionen, som består av Abes Liberaldemokratiska parti och det konservativa och buddistiska partiet Komeito, får fler än 75 av överhusets totalt 125 platser enligt japanska medier.

Därmed kommer de två partierna att kunna ändra landets pacifistiska grundlag och stärka sin militära position på den globala arenan, vilket var ett av Shinzo Abes främsta politiska mål.

Sköts under tal

Med Rysslands invasion av Ukraina och den ekonomiska krisen i bakgrunden har fokus i valkampanjen legat på hur hushållens ökade kostnader ska tacklas samt frågan om landets försvar, skriver Japan Times.

Röstningen till överhuset i parlamentet skedde två dagar efter det att Abe sköts ihjäl mitt i ett valkampanjtal i staden Nara.

Trots att landet chockats och valet ofrånkomligen sker i skuggan av av mordet har den nuvarande premiärministern Fumio Kishida och andra politiker betonat vikten av att den demokratiska processen har sin gång.

Abe ledde även efter sin avgång som premiärminister en mäktig falang inom Liberaldemokratiska partiet. Fumio Kishida tillstår att det kommer att bli svårt att ena det stora partiet utan sin föregångare.

– Eftersom vi förlorade en stor ledare kan vi tveklöst komma att påverkas på många sätt, säger han.

– Vårt parti måste enas eftersom vi står inför svåra utmaningar.

Lågt valdeltagande

Kenta Izumi, ledare för oppositionspartiet Konstitutionella demokratiska partiet, erkänner sig besegrad. I en intervju med Kyodo News säger han att det står klart "väljarna inte ville byta från Liberaldemokratiska partiet och ge oss förtroendet att bilda regering".

Trots mordet blev valdeltagandet lågt. Endast 52 procent av de röstberättigade japanerna gick till valurnorna.

Fumio Kishida, tvåa från vänster, placerar en pappersros vid en av sina partikamraters namn, när det står klart att denna vunnit sitt val. Bild: Toru Hanai/poolfoto via AP/TT
Människor sörjer framför ett porträtt av Shinzo Abe, vid en ceremoni som hölls vid ett tempel i Tokyo. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT