KRIGET I UKRAINA

Ukraina: Hårda förhandlingar om Azovstal

En bild publicerad av Azovregementet och som sägs ha tagits inne i stålverket Azovstal i tisdags. Bild: Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov/AP/TT

Ukraina (TT)

Ukraina försöker förhandla fram en fångutväxling för att få ut soldater från stålverket Azovstal.

Men samtalen uppges gå trögt.

Situationen vid stålverket Azovstal i Mariupol är fortsatt svår. Medan artillerield fortsätter att riktas mot stålverket förhandlar parterna enligt Iryna Veresjtjuk, biträdande premiärminister i Ukraina, om ett fångutbyte.

Det ska i första ledet gälla 38 "svårt skadade" soldater inne i Azovstal.

I gengäld erbjuder man att lämna över tillfångatagna ryska soldater, skriver hon i ett inlägg på Facebook. Men Ryssland sägs sätta sig emot flera ukrainska villkor och Veresjtjuk poängterar: "Det är mycket hårda förhandlingar". Ryssland har inte kommenterat dem.

Ukrainas människorättskommissionär Liudmyla Denisova säger att Ryssland spärrat in runt 3 000 civila från Mariupol i nybyggda provisoriska fängelser i Donetskregionen. Enligt Denisova har minst två fängelser byggts, där civila "torteras, förhörs, hotas att avrättas och på andra sätt tvingas samarbeta".

Hon säger att de som spärrats in lever under "inhumana" förhållanden, utan tillgång till toaletter eller plats eller plats att ligga ner.

Över 100 000 människor bor fortfarande kvar i Mariupol, omkring en femtedel av befolkningen före kriget. Delar av staden ska ha fått tillbaka vattnet i kranarna, men enligt borgmästarens kontor är förhållandena "som i ett medeltida ghetto" och alla vägar ut ur staden stängda för evakueringar.

Ukrainska uppgifter gör även gällande att Ryssland beskjutit ukrainska styrkor vid Zaporizjzja, den stad en majoritet av de civila från Mariupol tidigare flytt till.

Putin stöder separatister

Leonid Pasetjnik, separatistledare i det av Moskva tillsatta ockupationsstyret i Luhansk i östra Ukraina, säger att området "aldrig kommer att återgå i ukrainsk kontroll" och att det är folkets vilja att regionen ska bli en del av Ryssland.

Och han fick bara timmar senare stöd av den ryske presidenten Vladimir Putin.

"Jag är säker på att vi genom våra gemensamma ansträngningar kommer att försvara republiken Luhansks självständighet, suveränitet och territoriella integritet", säger Putin i ett uttalande.

Motoffensiv fortsätter

I regionen kring landets nästa största stad, Charkiv, fortsätter ukrainska styrkor att vinna tillbaka terräng, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

"Rysslands prioritering av operationer i Donbass har gjort styrkorna som placerats i Charkiv-området sårbara för de rörliga och starkt motiverade ukrainska styrkor som genomför motoffensiven", skriver man i sin senaste lägesuppdatering på Twitter.

Försvarsdepartementet gör analysen att det ryska tillbakadragandet från Charkiv är ett tecken på ockupationsmaktens "oförmåga att överta viktiga ukrainska städer där man förväntar sig ett begränsat motstånd från befolkningen".

I Kryvyj Rih, norr om Mykolajiv, ska Ryssland ha använt så kallade klusterbomber, en bombtyp som är förbjuden i större delen av Europa enligt ett internationellt avtal.

Ryssland har under torsdagen även attackerat ett oljeraffinaderi och bränsledepåer i Krementjuk i centrala Ukraina, ett raffinaderi man i april sade sig ha förstört.

Rättad: Tidigare versioner hade fel region i rubrik och ingress, samt något felaktig händelseutveckling i de första utgångarna.

Rysslands President Vladimir Putin vid ett möte 11 maj. Bild: Mikhail Metzel/AP/TT