CORONARESTRIKTIONERNA

Kinas hårda linje: Ett fall – miljoner testas

Covidtestning i provinsen Guangdong i slutet av mars. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kina (TT)

Kinesiska Kanton ställer in hundratals flyg och börjar testa 5,6 miljoner människor – allt på grund av ett enda misstänkt covid-19-fall, enligt myndigheterna.

Även i Peking pågår masstestning och skolelever ska undervisas över nätet.

Kina ser inte ut att vilja ge upp nollcovidstrategin.

Närmare en tredjedel av Kantons (Guangzhous) 19 miljoner invånare ska testas för covid-19, efter att ett "onormalt" testresultat ska ha hittats på flygplatsen, där hundratals flygningar ställts in.

Även Kinas huvudstad Peking testar miljoner invånare. Tanken är att lokalisera smittan och sätta stopp för den mycket smittsamma omikronvarianten innan den sprider sig okontrollerat.

I Peking har över 30 procent av det totala antalet fall i det nya utbrottet drabbat elever, med kluster i sex skolor och två förskolor i det folkrikaste distriktet Chaouang. Stadens utbildningsmyndighet beordrade på torsdagen alla skolor att stoppa sina lektioner från fredagen. När de ska återupptas har inte meddelats och inte heller om lektioner i stället kommer att hållas över nätet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Svårverifierad statistik

Peking rapporterade 50 nya smittofall på torsdagen, vilket gör att antalet fall i det senaste utbrottet uppgår till 150 stycken. Det är dock ganska oklart enligt vilka kriterier Kinas covidstatistik tas fram, och den är svår att verifiera.

Nicholas Thomas, docent vid City University i Hongkong, tror att Kina kommer att hålla fast vid sin nollcovidlinje under överskådlig framtid. Han ser landets rapportering av dödssiffror som "något av ett tveeggat svärd för myndigheterna", säger han till CNN.

– - Om siffrorna är för låga är det inte bara ett problem när det gäller statistikens pålitlighet, utan det gör att karantänrestriktionerna verkar överdrivna. Om siffrorna är för höga ses nedstängningarna som berättigade men myndigheterna har misslyckats med att stoppa viruset.

Tidigare skede än Shanghai

Många Pekingbor är rädda för en strikt nedstängning av staden liknande den som infördes i Kinas största stad Shanghai, och huvudstaden har därför infört restriktioner i ett tidigare skede av smittspridningen än vad Shanghai gjorde.

Nedstängningen i Shanghai, som innebär att många inte får lämna sina hem, är nu inne på sin fjärde vecka. Det har lett till stor frustration, bland annat över brist på mat och andra nödvändigheter.

Sedan den 1 mars har över en halv miljon människor rapporterats smittade i Shanghai, skriver CNN.

Kina har tidigare fått beröm från flera håll för sin strikta nollcovidstrategi, och endast två dödsfall rapporterades från landet under hela 2021. Strategins effektivitet har varit ett centralt narrativ för Kommunistpartiet, och för den hårdföre ledaren Xi Jinping.

Nyligen sade han att Kina kommer att hålla fast vid sin strategi för att "hindra att covid-19 kommer från utlandet och leder till lokal smittspridning", rapporterar The South China Morning Post som ägs av det kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba.

– Uthållighet är seger, sade han enligt tidningen.

Kristin Groth/TT

Fakta

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Kina världens folkrikaste land. Huvudstaden heter Peking.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censur förekommer och det är inte ovanligt att oliktänkande grips. Xi Jinping, som varit president sedan 2013, har de senaste åren kraftigt stärkt sitt grepp om makten. Han anses nu vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt, främst en ekonomisk sådan. Parallellt har militären förstärkts.

Det var i Kina, i staden Wuhan, som det nya coronaviruset först upptäcktes i slutet av 2019.

Källa: UI/Landguiden