KRIGET I UKRAINA

Ukraina: Plats och tid för samtal klart

Den ukrainska hamnstaden Mariupol från ovan på ett foto taget i mitten av mars månad. Arkivbild. Bild: AP/TT

Ukraina (TT)

Förberedelser pågår för någon form av fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland i Turkiet.

Enligt Ukrainas statliga nyhetsbyrå Ukrinform ska de ukrainsk-ryska samtalen äga rum i Dolmabahçepalatset i Istanbul.

Enligt nyhetsbyrån ska samtalen inledas på tisdagen klockan 10.30. Inför mötet kommer båda länders förhandlare att träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Ett flygplan med ryska förhandlare har redan landat i Turkiet.

För Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är målet med samtalen solklart.

– Fred utan dröjsmål, slog han fast innan beskeden om tid och plats offentliggjorts av den ukrainska sidan.

Alarmerade dödstal

Parallellt kom uppgifter om att 5 000 människor dödats i den belägrade staden Mariupol sedan det ryska anfallskriget inleddes den 24 februari.

– Omkring 5 000 människor har begravts, men begravningarna upphörde för tio dagar sedan på grund av oupphörlig beskjutning, säger Tetiana Lomakina, som är rådgivare till presidenten och ansvarig för så kallade humanitära korridorer, till nyhetsbyrån AFP, med tillägget att hon befarar att den korrekta siffran snarare är runt 10 000.

Överväger neutralitet

I ett nattligt videotal sade president Volodymyr Zelenskyj att han välkomnar samtalen och att hans prioritet är att bevara Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

– Effektiva säkerhetsgarantier är ett måste. Självklart är målet fred och att vårt land kan återgå till det normala så snart som möjligt.

Presidenten sade i söndags att han är villig att överväga en neutral status för Ukraina i förhandlingarna med Ryssland. Ett av Kremls huvudkrav har varit att Ukraina inte ska öka sina kontakter med försvarsalliansen Nato. Däremot går Ukraina inte med på en demilitarisering av landet.

En förutsättning för ett fredsavtal är eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina styrkor, poängterade Zelenskyj.

Retirerar från Kiev

Det kommer också uppgifter från marken om att två ryska bataljoner har retirerat till Belarus från områdena kring Kiev, rapporterar BBC.

Enligt en uppdatering från Ukrainas generalstab skulle det tyda på att de ryska styrkorna har lidit stora förluster. Staben skriver också att antalet styrkor som tar sig in i Ukraina från Ryssland har minskat kraftigt.

Enligt CNN:s reportrar har dock staden fortsatt beskjutits av artillerield under måndagsmorgonen. Förorter och kringliggande städer beskrivs som mycket farliga platser.

Sjöfarten blockerad

Den ryska flottan fortsätter också att avfyra robotar mot mål runt om i Ukraina, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste rapport.

I söndags kväll attackerades bland annat städerna Lutsk och Rivne i nordvästra Ukraina av ryska robotar, enligt Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak.

"Fler och fler robotar varje dag. Mariupol ligger under en 'bombmatta'", skriver han på Twitter, rapporterar CNN.

Ryssland har också skurit av Ukraina från den internationella sjöfartshandeln genom att blockera landets Svartahavskust, konstaterar Storbritanniens försvarsdepartement.

Men det faktum att Ukraina för några dagar sedan lyckades förstöra ett ryskt landstigningsfartyg i Berdjansk gör att Ryssland framöver troligen kommer att dra sig för att utföra operationer nära kusten, bedömer britterna.

Borgmästare sägs ha dödats

I en intervju med The Economist säger Zelenskyj att borgmästare som har tillfångatagits av Ryssland har dödats.

– De dödade vissa utav dem. Vissa hittar vi inte. Andra har vi hittat och de är döda, säger han.

President Volodymyr Zelenskyj under en intervju med ryska journalister i söndags. Bild: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
Kranar i hamnen i Mariupol i södra Ukraina, den 23 februari i år, dagen före krigets utbrott. Bild: Sergei Grits/AP/TT