DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Råvaruexpert larmar om europeisk stålkris

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Europas näringsliv behöver förbereda sig på en ny stålkris efter den ryska invasionen, anser Bloombergs råvarukolumnist Javier Blas, enligt Di.

Det skrivs mycket om krigets påverkan på globala energimarknader och oljepris. Men mindre uppmärksammat är risken för stålbrist, inte minst eftersom Ryssland är världens tredje största stålexportör efter Kina och Japan, medan Ukraina är åttonde störst och tillsammans står för en tredjedel av EU:s stålimport.

”Nu hotar Rysslands invasion att göra stål till en lyxvara. Priserna har rusat och rallyt kommer att kännas överallt, och addera till det globala inflationstrycket”, skriver Blas i kolumnen.

Stål är till exempel en viktigt insatsvara i personbilar och upptar 60 procent av dess vikt. Branschorganisationen World Steel Association visar att stålkostnaden per bil har mer än trefaldigats från 400 euro i början av 2019 till numera över 1 250 euro.

En annan vara som påverkas är armeringsjärn, vars pris i Europa förra veckan steg till 1 140 euro per ton, upp 150 procent sedan i slutet av 2019.

Dagens industri: Råvaruexperten: Europa står inför ny stålkris – ”en lyxvara”