KRIGET I UKRAINA

Nära 13 000 demonstranter gripna i Ryssland

Rysk polis griper en demonstrant som protesterar mot kriget i Ukraina. Bild: Sergei Fadeichev/TASS/Sipa USA/TT

Ryssland (TT-AFP)

Minst 4 000 personer i Ryssland som demonstrerat mot kriget har gripits under söndagen, enligt människorättsgruppen OVD-Info. Demonstranterna greps i 56 olika städer runtom i hela Ryssland.

Polisen använde elchockvapen mot demonstranterna, uppger OVD-Info som också delar videoklipp där poliser slår demonstranter blodiga med batonger.

Sammanlagt har nästan 13 000 personer frihetsberövats sedan president Vladimir Putin beordrade ryska styrkor att invadera Ukraina den 24 februari.

Den ansedda människorättsgruppen Memorial säger också att en av dess ledande aktivister, Oleg Orlov, gripits i Moskva sedan han hållit i ett plakat och deltagit i protester vid ett torg. Även veteranaktivisten och matematikern Svetlana Gannusjkina greps i Moskva på sin 80-årsdag, enligt Memorial.

Trots alla gripanden har demonstrationerna mot kriget fortsatt nästan dagligen. Rysk polis varnade i fredags för att alla försök till illegala demonstrationer omedelbart kommer att stoppas, och att deltagare och arrangörer kommer att ställas inför rätta.

I fredags skrev Putin också under en ny lag som gör spridning av information som Ryssland anser vara falsk till ett brott med upp till 15 års fängelse som straff.