KRIGET I UKRAINA

Stora ryssanktioner från USA och London

USA:s president Joe Biden efter sitt tal från Vita huset. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

USA och Storbritannien inför kraftiga ekonomiska sanktioner mot Ryssland, bland annat stoppas ryska banker från de båda ländernas banksystem.

– Sanktionerna är valda för att maximera effekterna, säger Joe Biden.

USA:s president skrädde inte orden om sin ryske kollega Vladimir Putiin när han i Vita huset presenterade sitt de nya sanktionerna mot Ryssland.

– Putin är den aggressive. Putin valde kriget. Nu kommer han och hans folk att känna på effekterna, sade Biden, som inför talet lovat "förödande" sanktioner efter att Putin beordrat kriget mot Ukraina.

Det innebär bland annat att fyra ryska storbanker, bland dem jätten VTB (tidigare Vnesjtorgbank) portas från USA:s banksystem och bankernas tillgångar i USA fryses.

Utöver de företag och banker som åläggs sanktioner straffas även en rad enskilda personer.

– De ska dela smärtan, fortsätter USA:s president.

Däremot läggs just nu inga sanktioner mot Vladimir Putin själv.

– Men det finns fortfarande kvar som ett alternativ, sade Biden.

Någon timme tidigare hade Storbritanniens premiärminister Boris Jonson presenterat sitt lands sanktioner.

Aeroflot stoppas

London stoppar ryska flygbolaget Aeroflot från att flyga till och från Storbritannien och "hårda exportkontroller" kommer att råda för teknik som säljs till Ryssland och Belarus, säger Johnson till det brittiska underhuset i London.

Rika ryska oligarker – som gärna gillar att bosätta sig i vad som ibland elakt kallas "Londongrad" – kommer dessutom att drabbas av begränsningar på hur mycket ryska medborgare får deponera i brittiska banker.

Ytterligare omkring hundra personer kommer att få sina eventuella tillgångar frysta i Storbritannien.

– Oligarker i London kommer inte kunna gömma sig någonstans, säger premiärministern.

Alla större ryska banker, inklusive VTB, kommer att få sina tillgångar frysta också i Storbritannien.

Därtill kommer många större ryska företag och den ryska staten att inte tillåtas låna pengar på den brittiska finansmarknaden.

Stängs inte av från Swift

Varken Biden eller Johnson tog steget att koppla loss Ryssland från det internationella transaktionssystemet Swift – något som G7-gruppen diskuterade under torsdagen och som även diskuteras inom EU.

Johnson säger att Storbritannien är öppet för förslaget medan Biden uppger att "Europa" inte vill se den åtgärden nu.

– Men sanktionerna som vi lägger på deras banker drabbar lika hårt, kanske mer än Swift skulle göra, säger Biden.

De båda ledarna öppnade för att fler sanktioner kan komma, och varnade för att konflikten är långt ifrån över.

– Vi kommer att fortsätta att klämma åt Ryssland, dag för dag, vecka för vecka, säger Johnson, och Biden fyllde dryga timmen senare i med:

– Putin kommer att bli en paria på den internationella scenen.

Wiktor Nummelin/TT

Martin Yngve/TT

Demonstranter i London kräver hårda tag mot Rysslands president Vladimir Putin efter inmarschen i Ukraina. Bild: Yui Mok/AP/TT

Fakta

De nya sanktioner Joe Biden och Boris Johnson presenterade på torsdagen:

USA:

Storbankerna Sberbank och VTB och ytterligare tre banker åläggs "fulla sanktioner" – bankerna portas från USA:s banksystem och bankernas tillgångar i USA fryses.

Sammanlagt 13 stora statsägda företag och institutioner stängs av från den amerikanska marknaden.

Ett antal personer med kopplingar till den yppersta makteliten åläggs också sanktioner. Det gäller även för 24 personer, organisationer och företag från Belarus, bland annat två statsägda banker.

Det läggs även sanktioner på 49 grenar och personer ur den ryska militären och mot teknik som säljs till Ryssland, bland annat halvledare, datorer och utrustning för telekommunikation.

Storbritannien:

Det ryska flygbolaget Aeroflot stoppas från att flyga till och från Storbritannien och "hårda exportkontroller" kommer att råda för teknik som säljs till Ryssland och Belarus. Det gäller bland annat teknik som kan användas i militära syften, halvledare, flygmotorer och teknik avsedd för olje- och gasindustrin.

Ryska oligarker kommer dessutom att drabbas av begränsningar på hur mycket ryska medborgare får deponera i brittiska banker.

Ytterligare omkring hundra personer läggs till listan på dem som får sina eventuella tillgångar frysta i Storbritannien.

Alla större ryska banker, inklusive VTB, kommer att få sina tillgångar frysta också i Storbritannien. Det gäller dock inte Sberbank.

Därtill kommer många större ryska företag och den ryska staten att inte tillåtas låna pengar på den brittiska finansmarknaden.