KRIGET I UKRAINA

Världen reagerar: "Mörk dag för Europa"

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor. Bild: AP/TT

Ukraina (TT)

Världens ledare fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Flera länder har också vidtagit åtgärder som att stänga sina luftrum och utlysa nödläge.

Försvarsalliansen Nato meddelar att man vidtar åtgärder efter att bland annat Polen åberopat artikel 4.

"Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa", säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett uttalande på Twitter, där han även uttrycker sitt stöd för Ukraina och dess folk.

Förutom Polen har Estland, Lettland och Litauen lämnat in en förfrågan om att Nato ska diskutera krisen på ett extrainsatt möte.

Natos artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Den har bara åberopats sex gånger sedan Natos bildande 1949, rapporterar CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato, men Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt ukrainskt framtida medlemskap.

Nato meddelar i ett uttalande att man vidtar "åtgärder för att ytterligare stärka avskräckningsförmågan och försvaret runt om i alliansen. Våra åtgärder är och förblir preventiva, proportionerliga och icke upptrappande".

Beslut om nödläge

Litauens president Gitanas Nauseda uppger samtidigt att han under torsdagen kommer att underteckna ett beslut om att utlysa ett nationellt nödläge.

Ukrainas grannland Moldavien har fattat ett liknande beslut och även stängt sitt luftrum, medan Belarus stängt delar av sitt luftrum för civilt flyg, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt Ukraina har Ryssland anfallit bland annat via Belarus. Men den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko säger att hans land inte deltar i den militära insatsen.

Frankrikes president Emmanuel Macron manar Nato-medlemmarna att samlas så snart som möjligt.

"Dra tillbaka dina soldater"

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en "oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor" och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.

Natochefen Jens Stoltenberg fördömer vad alliansen beskriver som en vårdslös och oprovocerad attack som utsätter otaliga människors liv för fara.

"Ryssland har valt angreppsvägen mot ett suveränt och självständigt land", säger han i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare António Guterres bad vid sitt anförande vid krismötet i FN:s säkerhetsråd Putin att inte anfalla Ryssland. Innan mötet var över hade Putin meddelat att den militära insatsen inleds.

Efter mötet uppdaterade Guterres sitt budskap:

"President Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater till Ryssland", skriver han på Twitter.

"Katastrof för vår kontinent"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och skriver på Twitter att han vill se ett extrainsatt möte i Nato så snart som möjligt.

"Detta är en katastrof för vår kontinent", skriver han.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin fördömer och händelseutvecklingen och kräver vid en gemensam pressträff ett omedelbart slut på Rysslands aggression.

– Oskyldiga människor tvingas nu erfara krigets fasor. Ryssland har utvidgat sina militära aktioner i Ukraina på ett massivt sätt, säger Niinistö, enligt svenska Yle.

Marin beskriver på Twitter invasionen som "ett allvarligt brott mot internationell rätt" som riskerar att döda många civila.

Även bland andra Italiens premiärminister Mario Draghi, Japans premiärminister Fumio Kishida och Australiens premiärminister Scott Morrison fördömer invasionen.