KRIGET I UKRAINA

Jacke: ”Rysslands attack mot Ukraina är en stor tragedi”

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rysslands invasion av Ukraina kommer att orsaka stort mänskligt lidande och få stora konsekvenser för säkerhetspolitiken och den globala ekonomin, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Först och främst är detta en stor tragedi. Ett oprovocerat angrepp på en demokrati i vårt närområde, som innebär en ofattbar otrygghet och osäkerhet för många människor, säger Jan-Olof Jacke.

Situationen kommer orsaka ett stort mänskligt lidande. Men det kommer också få stora konsekvenser och påverka både säkerhetspolitiken och den globala ekonomin, framhåller han.

– Jag är mycket oroad. Det är klart att det kommer att få stor inverkan på de företag som har verksamhet i och handel med Ryssland och Ukraina. I det korta perspektivet handlar det om att få personal i säkerhet, sen får man säkra upp leveranskedjor och IT. Det svenska näringslivet och konsumenter kommer att påverkas, huvudsakligen indirekt. Men de konsekvenserna är svåra att överblicka, säger han.

Wallenberg: Grovt brott mot folkrätten

Familjen Wallenberg äger en rad företag med verksamhet i Ukraina, skriver DN. Jacob Wallenberg skriver till tidningen:

”Ett grovt brott mot folkrätten, den allvarligaste geopolitiska situationen sedan andra världskriget”.

Jacob Wallenberg är djupt oroad över det mänskliga lidande som drabbar många, skriver han till DN. Bild: Simon Rehnström/TT

Han menar att Rysslands invasion av Ukraina är ett grovt brott mot folkrätten.

”Vi är djupt oroade över det mänskliga lidande som drabbar många och över de långsiktiga implikationerna för världssamfundet och världsekonomin”, skriver han och förutsätter samtidigt skärpta sanktioner från Europa.

Hagströmer: ”Ryssland är ett U-land”

Även finansmannen Sven Hagströmer har kommenterat invasionen.

– Rysslands ekonomi grundar sig på olja och spannmål. Och det som biter på Putin och hans oligarker är ekonomi, så man är på rätt spår, säger han till Di TV.

Sven Hagströmer Bild: Fredrik Sandberg/TT

Han tycker att Putin är arrogant och att presidentens bakgrund i KGB är en del av problematiken. Men han antyder också att invasionen hade kunnat hända oavsett vem som leder Ryssland.

– Det är ju ett U-land. Det känns som man hör hemma i ett annat århundrade. Det kan vara en tsar, president, generalsekreterare eller premiärminister som styr landet – det är ju dömt på något sätt, det är hemskt att se, säger Sven Hagströmer.

”Risk att det dröjer innan sanktionerna får effekt”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth varnar för att sanktionerna kan vara för svaga på kort sikt. Hon säger till Di TV att det viktiga är att komma åt Rysslands finansiella system och begränsa landets kapital.

– Ryssland är beroende av att ha fritt kapital, eftersom man är en stor exportör av energi och gas, säger hon.

Annika Winsth Bild: Tomas Oneborg/TT

Hon menar också att även Ryssland kan genomföra sanktioner. Det kan påverka Sverige och göra energin till en het valfråga.

– Skulle vi få riktigt höga energipriser tror jag politikerna kommer att stötta hushållen, och jag tror att det här kan bli en diskussion inför valet, säger Annika Winsth till Di TV.

DN: Wallenberg om kriget: Ett grovt brott mot folkrätten

Di: Sven Hagströmer: Mest effektivt att gå hårt mot Rysslands ekonomi

Di: Annika Winsth: Risk att sanktionerna mot Ryssland är för svaga