REGELKRÅNGLET

”Fler regler behövs inte– följ de som finns”

Bild: TT

Nyligen aviserade statsminister Magdalena Andersson hårdare tag mot arbetskraftsinvandring genom nya lagar. Men snarare än att öka regelbördan bör vi följa de regler som finns, skriver Almegas Stefan Koskinen på Di Debatt.

Det finns inga tvivel om att man behöver komma åt företag som enligt Andersson tvingar anställda att arbeta under "slavliknande villkor", menar han.

Men då ska man inte titta på företag vars anställda från tredje land utvisas på grund av bagatellartade missar i anställningsvillkoren.

Då bör man hellre rikta in sig på de riktiga avarterna inom arbetskraftsinvandringen, bland annat de som Andersson själv har anlitat som städtjänst.

Först och främst måste uppföljning och kontroll från olika myndigheter skärpas ordentligt. Men i vissa fall är det enklare än så. I Anderssons fall kunde hon enkelt ha tagit reda på om den städfirma som anlitades hade kollektivavtal. Det är en enkel åtgärd då arbetsgivare och fackförbund byggt ett väldokumenterat register av auktoriserade företag. I det här fallet hade Andersson kunnat titta på Almega Serviceföretagens hemsida, branschorganisationen för städbranschen, menar Koskinen.

"Om man som kund vill vara helt säker på att kollektivavtal finns, kan man tyvärr inte nöja sig med att man fått ett ”jakande” svar på frågan", skriver han.

Dagens Industri (e-tidningen): Fler regler behövs inte– följ de som finns