DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Debatt: Tre förslag för att fler ska starta friskola på landsbygden

Utbildningsminister Anna Ekström (S) och Jens Eriksson, Academedia. Bild: Henrik Montgomery/TT, Academedia

Behovet av fler skolor i kommuner med få invånare är oftast litet. Det skriver Academedia Jens Eriksson i en replik på Aftonbladet Debatt. Men skolkoncernen vill gärna starta skolor på landsbygden.

Jens Eriksson, som är chef för Academedias 225 grund- och gymnasieskolor, replikerar på en debattartikel av utbildningsminister Anna Ekström (S) och utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S). De påtalade i sin artikel att det är få grundskolor som ägs av aktiebolag i landsbygdskommuner.

”Det är paradoxalt att som friskoleaktör bli ifrågasatt av utbildningsministern för att vi inte söker tillstånd för att bedriva skola – vi är mer vana vid att bli ifrågasatta för motsatsen”, skriver Jens Eriksson.

Han menar att det är bra att utbildningsministern nu vill se fler friskolor i landsbygdskommuner, men att det är svårt för den som söker skoltillstånd att komma igenom nålsögat. En situation som regeringen själv har skapat, menar han.

Academedia föreslår därför följande för att hjälpa landsbygdsskolorna att komma ifatt:

  • Ett landsbygdsbidrag från Skolverket med syfte att hjälpa landsbygdskommuner att utöva sitt huvudmannaskap.
  • Ökad samverkan för att utjämna skillnaden mellan stad och landsbygd – mellan huvudmän, skolledningar och lärare där vi lär av varandra.
  • Använd digitala verktyg för utveckling. Då kan så många ta del av så mycket mer.

Debatt: Vi startar gärna skolor i landsbygdskommuner