EU:S FRAMTID

”Hur illa ställt är det egentligen med europeisk ekonomi?”

EU kan fortfarande lyckas ta upp kampen med Kina och USA, skriver Carl Johan von Seth i en kommentar i DN. Bild: Omar Havana

Europa ligger efter USA i teknik och Kina i den gröna omställningen. Men det finns fortfarande områden där Europa har ledningen. ”Det är alldeles för tidigt att räkna ut Europas ekonomi och industri”, skriver Carl Johan von Seth i en kommentar i DN.

Allt fler, inom både politiken och näringslivet, oroar sig för att Europas ekonomi har halkat efter USA:s och Kinas och att Europa är på väg att bli en irrelevant kontinent. I en kommentar i DN konstaterar skribenten Carl Johan von Seth att USA ligger långt före Europa inom teknik och AI, men också sett till mängden kapital att investera. Samtidigt har Kina tagit ledningen vad gäller grön omställning.

Men det finns fortfarande områden där Europa utklassar konkurrenterna, skriver von Seth, och lyfter fram bygget av flygplan som ett exempel.

”Europa har motvind just nu. Även på längre sikt finns risker som måste mötas. Men toppskiktet i vårt näringsliv ska inte alls underskattas. Det är alldeles för tidigt att räkna ut Europas ekonomi och industri”, skriver han.

DN: Carl Johan von Seth: Är Europa snart bara ett stort, dammigt friluftsmuseum?