DEN SVENSKA INDUSTRIN

Debatt: Industrin hotas av bristande kompetens och regleringshinder

Timmer, Gräsö. Bild: Martina Holmberg / TT

Basindustrin kan spela en avgörande roll i att stimulera ekonomin och lyckas med den gröna omställningen. Men förutsättningarna hämmas av bristande kompetens och regleringshinder. Det skriver forskaren Nima Sanandaji i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Basindustrin, som gruv-. metall- och skogsindustrin används som grund för många produkter som tas fram i det svenska näringslivet. Det råder ingen tvekan om att den är ryggraden i den svenska ekonomin, menar forskaren Nima Sanandaji som är aktuell med en ny rapport på uppdrag av Industriarbetsgivarna.

Företagen vill växa men tillväxten hämmas av regleringshinder och bristande kompetensförsörjning, noterar han.

”Företagen i basindustrin menar att kompetensförsörjning på regional nivå, i form av industriprogram på gymnasiet, yrkesvux samt utbildningar i regionala högskolor behöver stärkas. Det behövs mer volym av utexaminerade med rätt kompetenser, samt ett ökat fokus på kvalitet”, skriver han.

Han noterar även att det krävs kommunala satsningar inte minst på skolor, bostäder och infrastruktur i norra Sverige, där det finns starkt intresse för industriell tillväxt.