FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Ledare: Välavvägda förslag om ny a-kassa

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) under pressträffen där reformering av arbetslöshetsförsäkringen presenterades. Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringens förslag till förändringar av a-kassan är välavvägda. De svenska socialförsäkringarna bör i högre grad präglas av Johan Pehrsons ”studsmatteprincip”, skriver Expressen Ledare.

Ersättningen från a-kassan bör vara hög initialt för att sedan trappas av. Dessutom bör även höginkomsttagare känna att socialförsäkringarna finns till för dem. Båda dessa faktum möter regeringens förslag till reformering av a-kassan. Det menar Expressen Ledare.

”Om vi ska ha en generell välfärd värd namnet måste även folk som tjänar över medelinkomsten uppleva att systemen finns till för dem. Annars blir välfärden raka motsatsen Johan Pehrsons putslustiga formulering: en hängmatta som många förvisso kan ligga och ta det lugnt i länge, men som inte håller för en stor del av befolkningen”, skriver ledarredaktionen.

Ledare: Höjt tak i a-kassan är inte en lyxlirar-reform