DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Skattebetalarna: Här är bantningskuren som Sverige behöver

Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) behöver se över statens utgifter, anser föreningen Skattebetalarna. Bild: Ida Eklöf /TT

Sverige har i dag lägst tillväxt i EU och skulle behöva en utgiftsreform för att få fart på ekonomin. Det anser föreningen Skattebetalarna, som i en debattartikel i SvD presenterar en rad förslag på hur regeringen kan städa upp bland statens utgifter.

Statens budgetutrymme på cirka 40 miljarder kronor om året kommer inte att räcka till de reformer som krävs för att få fart på tillväxten. Det menar Christian Ekström och Erik Bengtzboe, vd respektive chefsekonom på föreningen Skattebetalarna, som i SvD argumenterar för en utgiftsreform. Bland annat föreslår de att fler myndigheter läggs ner och att regeringen tar ett krafttag mot fusk och slarv i välfärden.

”Tidöpartierna har en unik möjlighet att leda landet mot en framtid där ekonomin är stabil och medborgarna får maximal nytta för varje skattekrona. En bred utgifts­reform är den nödvändiga bantnings­kuren som Sverige nu behöver allra mest”, skriver de i debattartikeln.

SvD Debatt: ”Sverige behöver en utgiftsreform”