SVENSKA INNOVATIONSKLIMATET

Debatt: Fel att sänka anslagen till forskning och innovation

Pia Sandvik är vd för Teknikföretagen. Bild: Pressbild

När regeringen väljer att sänka anslagen till forskning och innovation riskerar det att försämra Sveriges förmåga att skapa framtidens teknologier. Det menar Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen, och Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, i en debattartikel i Di.

I budgeten för 2024 minskar regeringen forskningsanslagen till Vinnova. Men om det Sverige ska hänga med i den globala kapplöpningen och utveckla framtidens teknologier är det fel väg att gå, skriver Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen, och Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, i Dagens industri.

”Teknologiskt ledarskap – hur ett land uppfinner, förnyar och använder teknologier för att konkurrera ekonomiskt – är avgörande för en nations ställning i den globala utvecklingen”, skriver de.

Regeringen väntas presentera ett en forsknings- och innovationsproposition under nästa år. Debattörerna menar att det då behövs en mer ambitiös och strategisk inriktning för att vi inte ska hamna efter länder som Finland, Norge, Nederländerna, Israel, Sydkorea och Tyskland.

De har tre förslag på vad som behöver göras, som bland annat handlar om öka den offentliga satsningen på forskning och innovation och att ta fram en nationell teknik- och innovationsstrategi.

Di debatt: Lägre anslag till forskning och innovation är fel väg att gå